Zaoberáte sa výskumom črevného mikrobiómu aj v súvislosti s intoleranciu na histamín. Ako zistím, že ňou trpím?
V prvom rade je potrebné ísť k lekárovi, kde treba zistiť, či to nie je niečo iné, napríklad ulcerózna kolitída, Crohnova choroba, celiakia, alebo ako to najčastejšie býva, IBS – syndróm dráždivého čreva.
Lekár urobí odbery a vidí, či je to objektívne ochorenie alebo nie. Keď sa pozrie a vylúči to, sústreďuje sa napríklad na funkčné poruchy trávenia.
Môže vyšetriť syndróm bakteriálneho prerastania čreva cez dychový test, a ak nepríde na nič, je vám stále zle a nemáte alergiu alebo inú intoleranciu, je na rade eliminačná diéta, kde nesmiete jesť potraviny s obsahom histamínu, napríklad fermentované alebo údené potraviny, ich zoznam je pomerne dlhý.
Ak ich vysadíte a cítite sa lepšie, je pravdepodobné, že histamínovú intoleranciu máte. A to je asi najbližšie, ako sa dostanete k správnej diagnóze.
To neznie veľmi povzbudivo.
Robieva sa ešte DAO test na enzým DiAminoOxidázu z krvi, ktorý však nemá žiadnu výpovednú hodnotu, alebo len veľmi limitovanú. Chodia za nami ľudia, ktorí nám tvrdia, že majú nízku hodnotu DAO enzýmu a hneď vysadia všetky potraviny. Ale to nie je správny postup, treba začať postupne a postupne aj nasadzovať, aby si telo zvyklo.
Histamínová intolerancia nie je choroba ani alergia, je to stav, ktorý sa dá aspoň čiastočne upraviť. Najviac si človek ublíži, ak má jednostrannú chudobnú stravu. Do toho potom vstupuje mikrobióm, ktorý sa udáva ako jeden z hlavných spúšťačov vzniku HIT (histamínová intolerancia, pozn. red.).
Často sa totiž stáva, že máte v mikrobióme niečo veľmi nezvyčajne premnožené a to vo vás produkuje histamín. Úprava mikrobiómu môže pomôcť tak, že potlačíte producentov histamínu alebo ho zmeníte tak, že pomnožíte baktérie, ktoré histamín, naopak, degradujú.
Histamín ako taký je veľmi dôležitá molekula v tele. Hovoríme o dvoch druhoch histamínu. Jeden si telo vnútorne skladá z aminokyseliny a používa ho pri imunitnej reakcii a tvorbe zápalu, imunitného zápalu, ako keď ste chorí.
Problematický je histamín, ktorý pochádza z vonkajšieho prostredia a nevyrobilo si ho vaše telo. Ten môže spôsobovať problémy, lebo pri histamínovej intolerancii vaše telo nevie, čo s ním má robiť, a nevie, ako ho odbúravať.
Často počúvam názory, že je to choroba modernej doby. Vie sa, prečo vzniká?
Pri autoimunitných chorobách alebo rôznych intoleranciách nikto nevie, čo je spúšťačom. Pri niektorých chorobách sa napríklad ukazuje, že ich spustia virálne infekcie.
Väčšinou sú však spúšťače multifaktoriálne. Môže to byť genetika, chronický stres, dysbióza mikrobiómu, nesprávna strava, nedostatok alebo, naopak, extrémne veľa pohybu, nedostatok spánku a podobne.
To, že niektoré choroby neboli predtým diagnostikované, neznamená, že neexistovali. Niekedy ľudia ani tak nezomierali na rakovinu. A prečo? No lebo sa ani nedožili toho veku, aby rakovinu mali.
My ľudia veľmi veríme skresleniam. Aj môj starý otec mi hovoril, že kedysi sa toľko antibiotík nepoužívalo. No nie, pretože antibiotiká boli vynájdené po prvej svetovej vojne a nejaký čas trvalo, kým sa dostali do všeobecného obehu....
Zostáva vám 85% na dočítanie.