Kaufland
StoryEditor

Griluješ? Vyskúšaj tipy od profi vegánky

PR článok07.07.2022., 00:00h

Ohlásil sa ti na grilovačku vegetarián? No stress, profíčka z vegánskeho bistra v Prievidzi ti prezradí, ako na to.

Lajkuj Brainee.sk na

Z bezmäsitého grilovania nemusíš mať strach. Stačí mať poruke čerstvú zeleninu, ovocie či zopár „veggie“ chuťoviek a za pár minút vykúzliš chutný obed alebo večeru. Známa vegánka a spolumajiteľka vegánskeho bistra v Prievidzi, Soňa Makranská, ktorú na Instagrame nájdeš aj pod prezývkou Sova_huhu, si pre teba pripravila zopár užitočných tipov. A pridala aj svoj obľúbený recept!

Soňa Makranská: Mojich 5 tipov na chutné „veggie“ grilovanie

Tip č.1: Zabudni na predsudky voči grilovaniu zeleniny alebo rastlinných alternatív. „Tajomstvo úspechu sa ukrýva v čerstvých ingredienciách v spojení s vôňou grilu,“ hovorí Soňa. Nezabúdaj, že vegáni, na rozdiel od vegetariánov, nekonzumujú vajcia ani mliečne výrobky, preto im radšej naservíruj jedlá, pripravené s použitím rastlinných alternatív.

Tip č.2: Základom každej vydarenej grilovačky je chutná marináda. „Použi obľúbené ingrediencie, nešetri bylinkami a spoľahni sa na rastlinné tofu, ktoré najprv osuš v utierke a pred naložením ho popichaj vidličkou,“ dodáva.

Tip č.3: Rastlinnú majonézu vykúzliš s použitím nesladeného sójového mlieka, oleja, cukru, soli, čierneho korenia, horčice a octu.

Tip č.4:Na gril sa hodí úplne všetko,“ tvrdí známa vegánka, „moje obľúbené sú napríklad jablká, ktoré stačí nakrájať a priamo na grile poprášiť cukrom a škoricou.“

Tip č.5: Ešte stále veríš tomu, že na grilovačke nesmie chýbať „poriadne“ mäso? Vegánsky burger či nugetky už zasýtili nejedného „mäsožravca“. Chutné „veggie" výrobky kúpiš napríklad v Kauflande.

„Ak tvoji kamoši preferujú „veggie“ jedlá alebo si chceš jednoducho v lete dopriať viac zeleniny, stav na pestrofarebné špízy,“ odporúča Soňa.

image
Kaufland

Zeleninové tofu špízy a lá Sova_huhu

Ingrediencie na 4 špízy:

  • 8 ks šampiónov
  • 8 ks cherry paradajok
  • 1 ks tofu K-take it veggie solené krájané
  • 1 ks cibuľa
  • 1 ks paprika
  • 1/2 cukety
  • 6 ks mini kukuričiek

Krémová bylinková cesnaková marináda:

  • 1 ks K-take it veggie sójová smotana
  • 2 strúčiky cesnaku
  • nastrúhaná kôra z polovice citróna
  • soľ a čierne korenie
  • štipka údenej papriky
  • najemno nasekané obľúbené čerstvé bylinky

Postup:

Zeleninu a tofu K-take it veggie nakrájame na približne rovnaké kúsky a napichujeme na špajle. Už hotové špízy potrieme marinádou, ktorú si zmiešame vedľa v miske. Na grile sprudka pečieme zo všetkých strán. Podávame so zemiačkami z pahreby, ktoré si môžeme pred grilovačkou predvariť. Prajeme dobrú chuť.

Náš tip: Ešte viac receptov, na ktorých si pochutia nielen vegetariáni, ako aj nadštandardný sortiment rastlinných výrobkov, vrátane privátnej značky K-take it veggie, nájdeš v aktuálnom letáku „Veggie leto“.

.

Zrazu sú všetci veggie-tariáni!

Top rozhovor
menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. november 2024 02:16