Svedčí o tom aj to, že ich Európska komisia zaregistrovala ako slovenskú tradičnú špecialitu vrátane jej predpísanej prípravy.
Nemilou správou tak bolo zistenie, že párky obsahovali iný podiel mäsa, ako podľa receptúry mali a navyše aj sóju a farbivo E120.
Problémom bolo aj to, že nenapĺňali desať percent čistej svalovej bielkoviny z podielu mäsa.
Spišské párky by podľa správnosti mali mať 80,2 percenta mäsa, 12 percent bravčových koží a papriku, čo im v porovnaní s inými párkami tvorí omnoho vyšší podiel mäsa.
Prekvapili už prvé testy párkov, keď ani jeden výrobca nimi neprešiel.
Testy sa následne opakovali. Kauza vyústila až do toho, že Štátna veterinárna a potravinová správa odobrala výrobcovi ochrannú známku, čo bolo prvýkrát v histórii. Iným výrobcom zas uvalila pokuty.