StoryEditor

Štát nemyslel na fenylketonurikov. Keby nedržali diétu, poškodili by si mozog

26.10.2024, 00:00
Autor:
redred

O nových zmenách pri dietetických potravinách, ktoré zabudli na fenylketonurikov, sme sa pozhovárali s Mariánom Takácsom, predsedom Združenia na pomoc ľuďom postihnutým fenylketonúriou (PKU).

Fenylketonúria (PKU) je dedičné metabolické ochorenie, ktoré ovplyvňuje schopnosť tela rozkladať aminokyselinu fenylalanín. Pri nedostatočnom rozklade sa hromadí v krvi a môže spôsobiť závažné poškodenie mozgu. Jediný spôsob, ako tomuto stavu predchádzať, je dodržiavanie prísneho diétneho režimu, ktorý kontroluje príjem fenyl­alanínu. Základom diéty pri PKU je obmedzenie potravín bohatých na fenylalanín, čo zahŕňa väčšinu bielkovinových potravín ako sú mäso, ryby, vajcia, mliečne výrobky, ale aj obilniny a strukoviny. Keby ľudia s fenylketonúriou nedržali diétu, nenávratne by si poškodili mozog.

Fenylketonurik musí celoživotne dodržiavať nízkobielkovinovú diétu. V čom sp...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
16. november 2024 22:28