Na našom sviatočnom stole sa už roky zvykne pýšiť aj ananás. „Je plodom tropickej rastliny ananásovníka chocholatého, pochádzajúceho z Južnej Ameriky. Vďaka Columbusovi sa ananás rozšíril skoro do všetkých krajín sveta. Vďaka globalizácii nie je exotické ovocie už také exotické ani na slovenskom vianočnom stole,“ uviedol na svojom profile na sociálnej sieti Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava.
Ako ďalej spresnil, v rámci svojho zdravého miniseriálu, zrelý ananás má sladkú chuť, nezrelý trpkú a horkú chuť.
„Konzumáciou tohto ovocia môžeme posilniť imunitný systém, vybudovať silné kosti a zároveň podporiť trávenie. Je zaujímavé, že hoci je sladký, obsahuje málo kalórií. Má vysoký podiel vitamínu C a mangánu, vlákniny a bromelaínu. Bromelaín je enzým, ktorý štiepi bielkoviny,“ upresnili zástupcovia úradu na sociálnej sieti.
Ako dodali, pomáha pri tráviacich ťažkostiach ako je pálenie záhy, plynatosť, hnačka a vracanie. Veľký význam má pri prevencii a liečbe trombózy, znižuje zrážanlivosť krvi a znižuje krvný tlak. Má protizápalové účinky a odbúrava cholesterolové usadeniny zo stien ciev.
Ananás je, podľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava, veľmi dobrým zdrojom kyseliny listovej a vitamínu B1 a B6. Zastavuje rast rakovinových buniek a zabraňuje tvorbe metastáz.
„Je výborným pomocníkom v boji proti obezite. Konzumuje sa predovšetkým čerstvý, hodí sa do pikantných šalátov, ako príloha k mäsitým, ryžovým pokrmom a samozrejme do koláčov,“ zhrnul úrad na svojom profile na sociálnej sieti.