StoryEditor

Nutričná špecialistka: Podvýživou trpia aj mnohí pacienti s nadváhou. Lekári vzdelanie vo výžive nemajú

09.06.2023, 18:00

V praxi sa pravidelne stretávam s tým, že ak je pacient uvedomelý a pracuje s výživou ako so životnou cestou, viem ho zbaviť mnohých liekov, hovorí nutričná špecialistka.

Na Slovensku sme donedávna mali len zdravotné sestry so špecializáciou diétna sestra.

V praxi však riešia len diétny režim pacientov v nemocniciach. Pritom výživa ako taká a možnosti pomoci v rámci medicíny sú omnoho širšie, tvrdí nutričná špecialistka Jana Kondrcová.

V rozhovore sa dozviete:

  • Prečo je dôležitý odbor nutričný terapeut a čo všetko zahŕňa
  • Ako je to s úhradou takejto terapie zdravotnou poisťovňou u nás
  • Porovnanie Slovenska so zahraničím
  • Aký je rozdiel medzi certifikovaným kurzom a dlhodobým štúdiom
  • Na Slovensku skôr poznáme diétne sestry, aký je v tom rozdiel
  • S akými diagnózami sa stretáva najčastejšie a či k nej prichádzajú pacienti, ktorým lekár odporučil zlú diétu

Je veľký rozdiel v prístupe ku vzdelávaniu o výžive u nás a v zahraničí, už len naši susedia v Česku majú odbor nutričný terapeut ako klasický študijný odbor. Prečo je to u nás inak?

Našťastie sa o tejto téme začína aktívne hovoriť a aj sa robia prvé kroky. Toto vzdelávanie dlhodobo zabezpečuje aj Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre - odbor Výživa ľudí na Fakulte agrobiológie a potravinových zdrojov – Ústav výživy a genomiky.

Je to náročný odbor, ktorý má svoje výsledky už dlhodobo, prešiel a stále prechádza mnohými akreditáciami, no žiaľ, stále nie je uplatňovaný a uznávaný v praxi. Výhodou tohto odboru je, že absolvent môže dosiahnuť nielen bakalársky titul, ale aj inžiniersky, dokonca aj doktorát vo výžive.

Čo všetko sa tam študuje?

Predmety sú zamerané nielen na zloženie potravín, ale aj na fyziológiu, klinickú výživu, dietológiu, mikrobiológiu, genetiku, všeobecnú toxikológiu, toxikológiu potravín, genetiku človeka, genetiku mikroorganizmov, výživu ľudí, základy výživy, rastlinnú a živočíšnu produkciu vo výžive ľudí, biochémiu, chémiu potravín, GMO potraviny, imunológiu a endokrinológiu, potravinové alergie, hodnotenie stavu výživy, liečivé rastliny a mnoho iných predmetov potrebných pre komplexné pochopenie vplyvu výživy na človeka.

Preto stále prízvukujem, že certifikát zo školenia ne...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-08-31 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Necelé štyri eurá. Toľko majú nemocnice na stravu pre jedného pacienta na celý deň 02 - Modified: 2023-08-18 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Gastroenterológ: Podvyživený pacient po zákroku ostáva v nemocnici dlhšie 03 - Modified: 2023-06-06 16:31:48 - Feat.: 0 - Title: Po dvadsiatich rokoch dochádza k zásadnej zmene v liečbe pacientov s Crohnovou chorobou a ulceróznou kolitídou 04 - Modified: 2023-05-16 16:07:43 - Feat.: 0 - Title: WHO upozorňuje na umelé sladidlá. Neodporúča ich pri chudnutí, pri dlhodobom užívaní hrozia zdravotné riziká 05 - Modified: 2023-04-18 15:31:11 - Feat.: 0 - Title: Vedci zisťovali, ako nadváha ovplyvňuje imunitu. U nás pomáha Centrum pre manažment obezity
01 - Modified: 2024-02-23 09:28:39 - Feat.: - Title: Slovensku patrí absolútne prvenstvo v úmrtnosti na kolorektálny karcinóm a druhá priečka vo výskyte 02 - Modified: 2024-02-23 09:14:40 - Feat.: - Title: Personál gastro kliniky UNB hromadne odchádza do Nemocnice sv. Michala 03 - Modified: 2023-09-18 12:11:42 - Feat.: - Title: Nutriční terapeuti sú zdravotníci, ktorí chcú poskytovať kvalitnú nutričnú terapiu 04 - Modified: 2023-08-31 05:00:00 - Feat.: - Title: Ochorenia pečene podceňujeme, upozorňuje gastroenterológ 05 - Modified: 2023-08-18 07:00:00 - Feat.: - Title: Gastroenterológ: Podvyživený pacient po zákroku ostáva v nemocnici dlhšie
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
22. november 2024 02:25