Venezuela sa potýka s potravinovou krízou, ktorá má ničivé dopady na zdravie a vývoj piatich miliónov obyvateľov, najmä tehotných žien, seniorov a detí, napísal web El Nacional.
Venezuelská odborníčka na výživu a humanitárnu pomoc a aktivistka Susana Rafalliová nedávno upozornila na závažný nedostatok potravín v tejto 29-miliónovej juhoamerickej krajine, kde hladom trpí najmenej 5,1 milióna ľudí, teda 17,6 percenta. Zdôraznila, že potravinová kríza vo Venezuele je porovnateľná s krízou v krajinách zmietaných vojnou alebo štátmi postihnutými prírodnými katastrofami.
Potravinová kríza podľa nej viedla k tomu, že rodiny prijali extrémne stratégie prežitia, ako je žobranie o potraviny alebo zníženie počtu či dokonca úplné vynechávanie jedál. Jej dôsledky sa môžu napokon prejaviť na zdraví a vývoji obyvateľov, najmä detí, tehotných žien a starších osôb.
Podľa Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo sa zhruba šesť miliónov Venezuelčanov - asi 20,7 percenta obyvateľov - potýka s vážnou potravinovou nedostatočnosťou, čo znamená, že nemajú pravidelný prístup k dostatočnému množstvu výživných potravín. Situáciu vo Venezuele zhoršuje nedostatok základných potravín, rastúce ceny a pokles kúpnej sily obyvateľstva.
Podľa Rafalliovej je akútna podvýživa detí vo Venezuele štyrikrát vyššia ako regionálny priemer v Južnej Amerike, čo môže mať v dlhodobom horizonte negatívny vplyv na ich fyzický a kognitívny vývoj.
Tento stav zhoršuje pokles medzinárodnej spolupráce a ťažký prístup k základným potravinám. Prehľad OSN o regionálnej potravinovej a nutričnej bezpečnosti z roku 2022 uvádza, že vo Venezuele je najvyšší výskyt podvyživených obyvateľov v celej Južnej Amerike.