Kakao a čokoláda boli vyhradené len tým najbohatším a najmocnejším. FOTO: Shutterstock
StoryEditor

Pokrm bohov len pre vyvolených: Prejdite sa s nami stručnými dejinami kakaa

04.05.2024, 00:00
  • Kedysi nahrádzalo krv pri obetách, vyvažovalo sa zlatom a bežný smrteľník si naň nesiahol.
  • Posledné mesiace však opäť ide o komoditu, ktorej cena rastie. Bude čokoláda opäť len pre bohatých?
  • Prečítajte si článok publikovaný v HN magazíne, v  rámci pravidedlnej rubriky Téma.

Keď koncom marca prvýkrát v histórii vyletela cena kakaa (presnejšie kakaových bôbov) nad desaťtisíc dolárov za tonu, svet zostal v nemom úžase. Teda povedzme si pravdu, väčšine z nás, bežných smrteľníkov, táto informácia len tak preletí okolo uší a zaparkuje sa do koša pozornosti vedľa papierika z čokolády.

image

Pizza a špagety nemajú pôvod v Taliansku, ani hamburger v USA. Viete, ako vlastne vznikli?

Lenže nemala by sa, najmä ak si spomínanú lahôdku radi doprajeme na pravidelnej báze. Aby sme to uviedli do kontextu, zacitujme úryvok komentára popredného českého ekonóma Lukáša Kovandu spred niekoľkých týždňov:

„Priemerná burzová cena bôbov sa v období od roku 1959 do tohto roku pohybuje okolo 1 727 dolárov. Súčasná cena je teda bezmála šesťnásobná, hoci toto vyjadrenie neberie do úvahy inflačné znehodnocovanie dolára. Za posledných dvanásť mesiacov kakaové bôby v dolároch zdraželi o zhruba 264 percent.“

Pridrahé tabličky

Bezprostredným dôvodom je vlna horúčav v kombinácii so značnou vlhkosťou, ktorá vo februári zasiahla krajiny južnej časti západnej Afriky. Vrátane dvoch najväčších producentov kakaových bôbov na svete Pobrežia Slonoviny a Ghany. K tomu sa pridali tiež špekulácie na burze a dôsledky pocítime.

Pravdepodobne nie hneď, ale dlho to trvať nebude. Podľa ekonóma sa narastajúce ceny kakaa premietli do toho, čo nachádzame v regáloch obchodov. I keď zatiaľ veľmi nenápadne. „Cukrovinkársky kolos Mars potajme znížil gramáž svojej čokoládovej tyčinky Galaxy, ale bez toho, aby znížil aj jej cenu.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 72% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-01 06:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zabudnutý poklad našich špajzí: Prečo si práve krúpy zaslúžia vrátiť zašlú slávu a zlepšiť reputáciu? 02 - Modified: 2023-09-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Chrumkavá pochúťka z trucu: Aké boli dejiny čipsov a kto bol ozaj tým prvým, kto ich vynašiel? 03 - Modified: 2023-08-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Úskalia bryndze: Otázniky, obavy aj fakty okolo nášho národného syra 04 - Modified: 2023-02-25 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Znovuzrodenie klasickej a poctivej šišky: Poznáte zákutia tejto fašiangovej lahôdky?
01 - Modified: 2024-11-11 11:30:00 - Feat.: - Title: Reformátor, ktorého zvalcovali tanky. Ekonóm Ota Šik odkrýval krutú pravdu, verejnosť ju prijímala, Moskva nie 02 - Modified: 2024-11-10 23:00:00 - Feat.: - Title: Trávenie vs. mozog: Ako podporiť a opraviť si trávenie? 03 - Modified: 2024-11-08 15:00:00 - Feat.: - Title: Prvá pomoc z komory na boľavé hrdlo: Vyskúšajte tieto jednoduché, ale mimoriadne účinné tipy 04 - Modified: 2024-11-08 06:30:00 - Feat.: - Title: XXL balenia a tieto potraviny nechajte v regáli. Poradíme vám, ako ušetriť, ale napriek tomu jesť kvalitne 05 - Modified: 2024-11-07 06:30:00 - Feat.: - Title: Usporiť pri varení a neutrpieť na kvalite? Takto skladujte potraviny a nezabúdajte na pokrievku
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. november 2024 22:25