V posledných rokoch sa o potravinových alergiách a intoleranciách hovorí oveľa viac. Mám pocit, že každý druhý človek v mojom okolí má nejaké potravinové obmedzenia. Čím to je? Boli potraviny kedysi naozaj kvalitnejšie, ako sa s nostalgiou hovorí?
Alergie či intolerancie nevznikajú zo dňa na deň. Sú to reakcie organizmu na pravidelné zaťažovanie tráviaceho traktu, ale aj respiračného systému látkami, ktoré telo nevie správne spracovať, metabolizovať a využiť. Kvalita a kvantita potravín, ich správny výber, množstvo aditív v tom, čo konzumujeme, životné prostredie, náš životný štýl, stres – všetko toto vplýva na náš imunitný systém. Ak je ten pravidelne zaťažovaný a vyčerpávaný aj preto, že konzumujeme nesprávne, nekvalitné, umelo vytvorené potraviny, začne sa to prejavovať najskôr intoleranciami. A ak nepochopíme reč nášho tela, že niečo nerobíme dobre, postupne sa vytvoria alergie. Aspoň u mňa to takto bolo. Čo sa týka otázky kvality potravín, viem, že normy na výrobu priemyselne spracovaných potravín boli ešte pred tridsiatimi rokmi prísnejšie. Postupne, ako sa začali do potravín vo väčšej miere pridávať farbivá, stabilizátory, emulgátory, kontaminanty, teda cudzorodé látky, ktoré nie sú prirodzenou zložkou potravín – začali sa prejavovať reakcie na ich prítomnosť a neblahý účinok na naše zdravie práve tým, že skoro každý druhý človek má nejaké potravinové obmedzenia či iné civilizačné choroby. Ako každá choroba, aj tu môžu zohrať úlohu gény. Môžeme zdediť predispozície na alergie či iné choroby, ale ak rozpoznáme príčinu a nebudeme v rámci stravovania opakovať získané vzorce, choroby sa nemusia rozvinúť.
Aký je rozdiel medzi potravinovou alergiou a intoleranciou?
V krátkosti asi taký, že na vyvolanie alergickej reakcie stačí malé množstvo alergénu, ktoré však pri intolerancii nespôsobí žiaden problém. Pri alergii telo zachytí nevyhovujúcu látku a v krátkej chvíli spustí obranu. Pri intolerancii sa reakcia prejavuje až po dlhšom čase, pár dňoch – a vtedy si to nemusíme spájať práve s danou potravinou či potravinami a so spôsobom stravovania. Toto bol aj môj prípad, keď som si kedysi myslela, že vegetariánstvo je pre mňa to správne stravovanie. Opak však bol pravdou.
Zostáva vám 61% na dočítanie.