Štyri ďalšie reštaurácie boli tiež testované, ale Subway bol jediný, nad ktorým po vykonaných testoch vedci neveriacky krútili hlavami, uvádza CBC News. „Tieto výsledky boli spriemerované a vyšlo z nich, že pečené kurča obsahovalo len 53,6 percent kuracieho DNA a zistilo sa, že kuracie rezančeky majú len 42,8 percent kuracieho DNA. A čo tvorí väčšinu zostávajúcej DNA? Sója," uvádza CBC.
Podľa Forbes za výskumom stojí výskumník DNA Matt Harnden z Trent University Wildlife, kde forenzné laboratórium testovalo DNA hydiny v šiestich populárnych kuracích sendvičoch.
- A & W: Chicken Grill Deluxe - 89,4 percent kuracieho DNA
- McDonald: Country Chicken - 84,9 percent kuracieho DNA
- Tim Hortons Chipotle: Grilované kurča - 86,5 percent kuracieho DNA
- Wendy: Grilovaný kurací sendvič - 88,5 percent kuracieho DNA
Subway odpovedá na tieto zistenia:
"SUBWAY Kanada nemôže potvrdiť pravdivosť výsledkov testov laboratória, ktoré prebehli. Avšak tým údajným zistením sme znepokojení, najmä s ohľadom na podiel sóje. Naše kuracie rezančeky a v rúre pečené kura obsahujú 1% alebo menej sójových bielkovín. Používame túto látku v týchto výrobkoch ako prostriedok, ktorý napomáha k stabilizovaniu štruktúry a vlhkosti. Všetky naše kuracie položky sú vyrobené zo 100% bieleho kuracie mäsa, ktoré je marinované, pečené v rúre a grilované. Naše kuracie výrobky sme testovali a kvalitatívne atribúty ukazujú, že splnili naše štandardy, týkajúce sa kvality potravín. Naďalej budeme dohliadať aj s našim dodávateľom, aby sa zabezpečilo, že kuracie mäso, podávané u nás dodržuje vysoký štandard, ktorý máme nastavený pre všetky položky menu a príloh."
Škandál však nie je pre reťazec jedným z prvých. Médiami preletela pred časom aj informácia, týkajúca sa hovorcu Subway Jareda Fogela, ktorý bol uväznený kvôli detskej pornografii a plateniu za sexuálne služby.