Je vašou rannou súčasťou šálka silnej kávy, müsli, vajíčka, chlieb alebo čokoládový croisant? Vyberanie zdravých raňajok je hotovým mínovým poľom a nedávna kampaň poukázala na to, že takmer polovica zdravých raňajkových jedál obsahuje množstvo cukru porovnateľné s množstvom cukru v miske čokoládových guličiek do mlieka. Portál dailymail.co.uk sa pozrel na to, ako zdravé sú niektoré druhy jedál, ktoré raňajkujeme.
Aj keď sa hovorí, že raňajky sú hlavným jedlom dňa, mali by sme myslieť na to, že ani tie nemôžu byť kalorickou bombou, ktorá sa nám bude držať v žalúdku celý deň a nedovolí nám poriadne sa nadýchnuť.
Podľa niektorých zistení by sme nemali zjesť viac než 90 gramov cukru denne a maximálne 25 gramov, teda asi šesť čajových lyžičiek, z toho by mali tvoriť tzv. voľné cukry, teda tie v klasickom cukre, v sirupe, mede či džúsoch. Ďalším druhom je prirodzený cukor, teda buď mliečny cukor nazvaný laktózový, alebo cukor fruktózový v ovocí.
Na pozore by sme sa mali mať pred sušienkami či tyčinkami, pretože mnoho z nich má vysoký obsah cukru alebo nasýtených tukov, chýba im bielkovina a vláknina, ktoré udržiavajú žalúdok sýty aj stabilné energetické hodnoty. Na raňajky by sme pritom nemali zjesť viac než 400 kalórií.
V galérii nájdete 15 tradičných raňajok, ktoré sú populárne. Dostali ohodnotenie známkou v škále 0 až 10 bodov v závislosti od prospešnosti pre zdravie. Pri cereáliách sa v porcii ráta 125 ml polotučného mlieka a 30 g obilnín.