Neapolská pizza. Snímka: Flickr
StoryEditor

Neapolská pizza musí byť na zozname UNESCO, žiadajú Taliani

07.03.2016, 18:08
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Je to náš kultúrny a gastronomický skvost. Tak Taliani vidia svoju slávnu neapolskú pizzu, ktorú v piatok zaradili ako kandidáta na zoznam chránených tradícií UNESCO pre budúci rok. Petíciu za neapolskú pizzu podpísalo už vyše 26-tisíc ľudí, píše idnes.cz.

Talianska komisia pre spoluprácu s UNESCO navrhla, aby neapolská pizza bola chránená ako súčasť kultúrnej a gastronomickej tradície krajiny. Ak UNESCO nomináciu schváli, dostane sa pizza na zoznam chránených pamiatok nehmotného kultúrneho dedičstva ako "Tradičné umenie výrobcov neapolskej pizze".

Pravá neapolská pizza má svoje špecifiká, je z tenkého cesta, ale jej okraj sa pri pečení výrazne zdvihne. Hnetie sa výhradne ručne a pečie sa v tehlovej peci na drevo. Klasickou verziou je pizza Marinara (paradajka, cesnak, oregano, olivový olej), tou najznámejšou je potom slávna Margherita (paradajka, mozzarella, olivový olej a bazalka). Tá sa zrodila v Neapole v roku 1889, pri príležitosti návštevy kráľovnej Margherity nedlho po zjednotení Talianska. Miestne kuchtík preto vymyslel pizzu v talianskych národných farbách: červená (paradajka), zelená (bazalka) a biela (syr). Sú to rovnaké farby ako na talianskej štátnej vlajke.

Na zozname UNESCO je zapísaná aj turecká tradícia prípravy kávy, perníkárske remeslo severného Chorvátska a tiež tradičná výroba vína pod zemou v hlinených nádobách kvevri v Gruzínsku.

01 - Modified: 2024-11-10 23:00:00 - Feat.: - Title: Trávenie vs. mozog: Ako podporiť a opraviť si trávenie? 02 - Modified: 2024-11-08 15:00:00 - Feat.: - Title: Prvá pomoc z komory na boľavé hrdlo: Vyskúšajte tieto jednoduché, ale mimoriadne účinné tipy 03 - Modified: 2024-11-08 06:30:00 - Feat.: - Title: XXL balenia a tieto potraviny nechajte v regáli. Poradíme vám, ako ušetriť, ale napriek tomu jesť kvalitne 04 - Modified: 2024-11-07 06:30:00 - Feat.: - Title: Usporiť pri varení a neutrpieť na kvalite? Takto skladujte potraviny a nezabúdajte na pokrievku 05 - Modified: 2024-11-01 23:00:00 - Feat.: - Title: Šéfkuchárka Eva Polomská: Čo je podľa nej z hľadiska chutí hriech a čo by si nedala ani za nič na svete?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
22. november 2024 08:02