Raw čiže surová strava sa u nás začína tešiť čím ďalej tým väčšej obľube. Aj keď nepatríte medzi jej priaznivcov, nasledujúce recepty by ste rozhodne mali vyskúšať. Budete sa po nich oblizovať až za ušami a ešte môžete mať dobrý pocit, že sú zdravšie ako bežné sladkosti.
Raw kuchyňa je postavená na tom, že sa suroviny nesmú tepelne upravovať na viac ako 45 stupňov Celzia, pretože tým strácajú hodnotné enzýmy. Základom stravy je ovocie a zelenina, orechy, semienka, rastlinné oleje a sirupy získavané za studena. Aj z takto zdanlivo obmedzených surovín a možností úprav ale dokáže šikovný kuchár nečakané veci.
Milovníci raw stravy hovoria o zdravotnej prospešnosti, rovnako ako o väčšom množstve energie. O tri svoje obľúbené recepty na zdravé zákusky sa podelila Tereza Havrlandová, organizátorka raw festivalu v Česku.
Tri sladké dobroty nájdete v galérii.
iDnes.cz