Narazili ste na víno, ktoré vám mimoriadne chutí a chcete si ho dopriať aj inokedy? Spoľahnúť sa, že presne také isté kúpite aj o mesiac, sa nemusí podariť. Uskladnenie vína do zásoby v domácich podmienkach však má svoje pravidlá.
Spolu so someliér a obchodným riaditeľom Château Topoľčianky Samuelom Waldnerom a Miroslavom Jajcajom, someliérom Chateau-Vin, sme pre vás pripravili osem rád, ako sa postarať o víno doma. Pre každý druh a typ platia osobitné pravidlá.
A ak sa vám ich podarí dodržať, budete si môcť dopriať pohár skvelého moku. Tu sú teploty, pri ktorých sa ich chuť naplno rozvinie:
Biele: od 7 až 8 do 12 až 14 stupňov, v závislosti od štýlu.
Červené: donedávna platilo – dodržať izbovú teplotu, dnes (najmä pri mohutnejšom a tiež pri barikovom víne) platí – nižšia než izbová teplota, čiže víno môže byť trocha podchladené na úroveň okolo 15 stupňov, servíruje sa však s teplotou od 16 do 21 až 22 stupňov.
Šumivé: od 5 do 9 stupňov.
Sladšie: odporúča sa podávať trocha zachladené, čiže od 7 až 8 do 10 až 12 stupňov.
Užitočné rady, ako skladovať víno, nájdete v galérii.