Vedeli ste, že až štyridsaťpäť percent populácie trpí potravinovou intoleranciou? Jej príznaky sú veľakrát úplne nenápadné. Na rozdiel od potravinovej alergie, ktorá sa prejavuje rovnako ako každá iná: kožnými reakciami, zhoršeným dýchaním či nádchou, prichádza nepozorovane.
Ako ju môžeme rozpoznať a nespôsobovať si tak na ďalšie problémy? Tí starší z nás sa asi zhodnú, že v období svojho dospievania medzi kamarátmi len ťažko hľadali tých, ktorí trpia potravinovou intoleranciou (neznášanlivosťou). Bol to skôr ojedinelý úkaz.
Časy sa menia
Teraz sa karta obrátila. Už pri vypĺňaní prihlášky na tábor je rodičom položená otázka, či dieťa nepotrebuje špeciálne upravený jedálniček. Ako je to možné?
"Mnoho intolerancií vzniká pôsobením ľudskej činnosti. Vezmime si napríklad pšenicu.
Predtým táto obilnina nemala toľko biologických súčastí, lenže nebola dosť výnosná, a tak sa začalo s krížením, hnojením či dodávaním iných prvkov. To menilo odozvu tráviacich orgánov," vysvetľuje doktor Oto Sova z výskumného ústavu biologickej substancie BOOS.
Navyše kedysi neboli testy také dôkladné ako teraz, preto mnohí až v dospelosti zistili, že intoleranciou trpia. "Ako dieťa som bola často v nemocnici, ...
Zostáva vám 85% na dočítanie.