"Pripadám si ako tí starí boxeri, čo si hovoria, mám ešte na ten jeden zápas, ten si ešte dám a potom uvidíme," povedal v Show Jana Krausa milovník varenia Zdeněk Pohlreich, ktorý sa začiatkom februára vracia na televízne obrazovky Primy s novou šou Superšéf - 24 hodín do pekla a späť.
Nový program, v ktorom si maskovaný Pohlreich vezme "do parády" počas 24 hodín vybranú reštauráciu, je podľa neho omnoho svižnejší než čokoľvek predtým.
"Za 24 hodín sa snažíme ľuďom naliať do hlavy to, čo sme predtým skúšali päť dní," vysvetľuje s tým, že príde prezlečený za hosťa, nechá ich uvariť ich špeciality a následne to celé odštartuje, uvádza portál iDnes.cz.
Pohlreich sa vyjadril aj k českej gastronómii. "Tu v Prahe je v každej diere v dome nejaká krčma, konkurencia je tu až strašidelná," tvrdí a dodáva, že obzvlášť nerád má rozvoz jedál v krabičkách. "Nenávidím to. Čo je to za estetiku?" hovorí znechutene. "Nemám rád, keď je jedlo len v tej krabici, navyše tam toho veľa nie je," sťažuje sa.
Ako podľa známeho šéfkuchára na prvý pohľad spoznáme, či sme prišli do dobrej reštaurácie? "Predovšetkým by tam mali byť nejakí ľudia. A potom tam platia viac-menej rovnaké pravidlá, ako keď prídete k niekomu domov," opisuje.
Pohlreich divákom poradil aj to, aby sa v reštauráciách vyhýbali v pondelok a utorok rybám. "Sú dni, kedy je lepšie rybu preskočiť, pretože naposledy sa lovia v piatok. Takže sa môže stať, že potom už je ryba trochu archívna. Je dobré sa tiež vyhýbať veciam ako dusená rybia zmes a podobne. Tam to funguje ako fondy v bankách, tiež sa tam nahádže všetko," vysvetľuje.
Počas rozhovoru šéfkuchár odhalil pravdu o tom, že vyprážaný syr vytlačil sviečkovú, ktorá je považovaná za české národné jedlo. "Vyprážaný syr s tatárskou omáčkou, to tu bude navždy. To je triumfálne eso, tým sa smečuje. Ideálne, keď ho privezú v tej krabici. Ľudia si myslia, že šetria čas, tak si potom objednávajú takéto veci," dodáva Pohlreich.