Flynn McGarry je šéfkuchár reštaurácie Gem, na Manhattane. Jeho degustačné menu stojí 155 dolárov (v prepočte vyše 130 eur), napriek tomu má úspech.
Jedlo okúzli hlavne svojou atmosférou. V reštaurácii sa totiž cítite ako doma. Ale s dokonalým servisom. Mladý šéfkuchár pracuje na plný úväzok. Svoju kariéru začal už keď mal 12 rokov. No a v 19-stich vedie luxusný newyorský podnik.
Forbes o ňom píše článku s titulkom Násťročný šéfkuchár Flynn McGarry: Z chlapčenskej izby, k otvoreniu reštaurácie v New Yorku. Okrem toho sa objavil aj vo Vogue či CNBC .
Pracoval ako dieťa, aby bol ako násťročný úspešný
Má 19 rokov a je šéfom newyorskej reštaurácie Gem, ktorú pomenoval po svojej mame, píše Business Insider. S varením začal v desiatich rokoch a miluje štýl, ktorý mu pripomína rodinné večere.
Ako sám spomína, prvý raz pričuchol ku gastronómii pred mnohými rokmi. Vtedy sa ešte ako chlapec rozhodol prekvapiť mamu na Deň matiek.
Pripravil pre celú rodinu na večeru kurací šalát. Tvrdí, že od vtedy je kuchyňou doslova posadnutý a venuje sa najmä tvorivému vareniu.
V začiatkoch ho podporovala jeho matka, o varení sa popri praxi učil aj z kuchárskych kníh a zúčastňoval sa autogramiád ich autorov. Na jednej z nich spomenul autorovi, že aj on sám varí. Ten mu navrhol, aby sa mu ozval, keď bude v New Yorku. O nejaký čas tak naozaj urobil.
Už v 12 rokoch sa zamestnal na plný úväzok, v 15-tich dokončil školu. „Nikdy som netúžil po normálnej puberte. Vedel som, že každý bude vždy hovoriť o mojom veku, ale ak si myslíte, že to mám rád, mýlite sa. Verím však, že mladosť mi dáva veľa príležitostí, ale s tým idú potom ruka v ruke aj vyššie očakávania okolia.“
Požehnanie a prekliatie
Vyhlasuje o sebe, že je prehnaný detailista, všetko na čom v reštaurácii Gem pracuje musí mať pod kontrolou. Aj ceny, ktoré rozhodne nepatria medzi najnižšie.
Ukážku z jeho života a práce si pozrite vo videu:
„Nechcel som podávať lacné jedlá. Nízka cena sa vždy odrazí na kvalite každej jednej ingrediencie. Takisto by sme pri nízkych cenách nemohli zamestnať optimálne množstvo zamestnancov, aby sa naši klienti cítili pohodlne,“ hovorí mladý šéfkuchár.
Biznis v gastronómii však nie len o peniazoch. Prácu berie aj s humorom a ako sám hovorí, celý tím sa sa zabáva. Ale ako berú zamestnanci svojho mladého a puntičkárskeho šéfa?
„Trávime spolu doslova 18 hodín denne spolu, šesť dní v týždni, takže sa im musím páčiť. Takisto aj ja som nemohol zamestnať ľudí, ktorých sa mi nepáčia. V opačnom prípade by som túto prácu znenávidel. Táto práca je požehnanie aj prekliate."