StoryEditor

Nadmerný smäd, bolesť v boku či priberanie. Vieme, čo je za tým

02.06.2021, 10:00
Vo vode či v cereáliách? Táto potravina sa ukrýva aj tam, kde ju nečakáte.

So soľou to rozhodne netreba preháňať. No vedeli ste o tom, že do nášho jedálnička sa potichu vkráda aj bez toho, aby ste použili soľničku? Negatívne účinky nadmerného prísunu sodíka na seba nenechajú dlho čakať. Ako spoznáte, že konzumujete príliš soli?

Soli sa nedá vyhnúť. A to ani vtedy, keď prestanete prisoľovať svoje pokrmy pri varení a pri jedle. Podľa štatistík asi 75 percent konzumovaného chloridu sodného pochádza z priemyselne spracovaných potravín, ako sú údeniny, syry, instantné polievky a omáčky, koreniace zmesi, glutaman sodný, slané pečivo či niektoré minerálne vody.

Nasledujúce príznaky v galérii by vás mali upozorniť, že je načase radikálne znížiť prísun soli.

​Soľ sa tiež prekvapivo skrýva v sladkom pečive a cukrovinkách, kam sa pridáva pre zvýraznenie sladkej chuti. Zvyšných 25 percent pridáte do jedla pri jeho dochucovaní, alebo ho prijmete v prírodných potravinách.

Často sa ukrýva aj tam, kde by ste ju vôbec nečakali. Platí, že väčšina ľudí, vrátane malých detí, výrazne prekračuje odporúčané normy. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie by dospelý človek mal prijať denne maximálne 5g soli (2g sodíka), u hypertonikov by toto množstvo malo byť ešte nižšie.

Prehnané solenie veľmi negatívne pôsobí na celkový zdravotný stav, zvyšuje riziko komplikácií vysokého krvného tlaku, predovšetkým mozgovej mŕtvice a infarktu. Ohrození sú hlavne tí, ktorí už trpia zvýšeným krvným tlakom. Hrozí tiež nebezpečné priberanie na váhe.

Podľa výskumu odborníkov z Queen Mary University of London pridanie len jedného gramu soli na deň zvyšuje riziko obezity až o 25 percent. Milovníci slanej chuti sú všeobecne častejšie obézni ako tí, ktorí majú svoj príjem soli pod kontrolou.

Soľ sa tiež paradoxne podieľa na vzniku cukrovky. Kuchynská soľ, čiže chlorid sodný (NaCl), je chemickou zlúčeninou sodíka a chlóru, oba tieto prvky potrebujeme pre normálne fungovanie organizmu. Avšak nadbytok sodíka, ako už sme spomenuli, pôsobí nepriaznivo na kardiovaskulárny systém a poškodzuje funkciu obličiek.

Nadmerné solenie navyše ničí chuťové bunky a znižuje citlivosť na slanú chuť. Dostávate sa tak do začarovaného kruhu, ktorý končí zbytočným prehnaným solením všetkých pokrmov. Príliš veľa sodíka v strave sa skôr či neskôr prejaví na vašom organizme.

01 - Modified: 2021-05-17 14:12:25 - Feat.: 0 - Title: Odľahčite svoj jedálniček a chudnite. Tieto potraviny vás ideálne zasýtia
01 - Modified: 2024-11-10 23:00:00 - Feat.: - Title: Trávenie vs. mozog: Ako podporiť a opraviť si trávenie? 02 - Modified: 2024-11-08 15:00:00 - Feat.: - Title: Prvá pomoc z komory na boľavé hrdlo: Vyskúšajte tieto jednoduché, ale mimoriadne účinné tipy 03 - Modified: 2024-11-08 06:30:00 - Feat.: - Title: XXL balenia a tieto potraviny nechajte v regáli. Poradíme vám, ako ušetriť, ale napriek tomu jesť kvalitne 04 - Modified: 2024-11-07 06:30:00 - Feat.: - Title: Usporiť pri varení a neutrpieť na kvalite? Takto skladujte potraviny a nezabúdajte na pokrievku 05 - Modified: 2024-11-01 23:00:00 - Feat.: - Title: Šéfkuchárka Eva Polomská: Čo je podľa nej z hľadiska chutí hriech a čo by si nedala ani za nič na svete?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. november 2024 08:28