Chuť je mimoriadne zložitým javom, ktorý sa rodí zo vzájomného pôsobenia našich génov, nášho životného štýlu a našej kultúry. Podľa jedného výskumu dávajú ženy prednosť bielemu vínu, píše taliansky denník La Repubblica.
Vyplýva to z medzinárodnej štúdie, ktorú koordinovali Alberto Bertelli z Milánskej univerzity a Roberto Baral z univerzity v Pise. Na výskume sa podieľali štyri univerzity a výskumné centrá nielen v Taliansku, ale aj v Nemecku a v Českej republike. Výsledky publikoval časopis Scientific Reports.
Citlivosť voči horkej chuti. Keď ochutnávame potraviny, ako je zelenina alebo čokoláda, a porovnávame naše pocity s pocitmi iných ľudí, zisťujeme, že sa naša citlivosť voči horkej chuti líši. Túto skutočnosť preukázali už skoršie štúdie.
"Gény pre horkú a sťahujúcu chuť boli už identifikované a vieme, že ich máme všetci," vysvetľuje Alberto Bertelli. Čo sa však deje, keď ochutnávame červené víno?
Tím vedcov preto sledoval 300 Talianov a 300 Čechov, ktorí mali ochutnať červené, veľmi telnaté víno. Pokusné osoby potom opísali subjektívne pocity pri ochutnávke. Vedci následne obe skupiny podrobili genotypizáciu pre gény horkej chuti.
"Inak povedané, pri našej štúdii sme sa snažili pochopiť rôzne spôsoby prejavu týchto génov čiže spôsob, ako sa tieto gény prejavujú," upresňuje Bertelli. "Z analýz vyplynulo, že u žien je náchylnosť cítiť horkú a sťahujúcu chuť viac rozvinutá, inými slovami, sú citlivejšie voči sťahujúcej chuti. To vysvetľuje, prečo väčšina z nich dáva prednosť bielemu vínu," konštatuje vedec.
Keď vedci obe skupiny porovnávali, ukázalo sa, že Taliani sú viac citliví na horkú chuť, nezávisle od toho, aké majú gény. A to znamená, že aj kultúra zohráva zásadnú úlohu pri určovaní osobnej chuti.
"Ak sme my Taliani menej citliví voči horkej chuti, mali by sme piť oveľa viac červeného vína než populácia zo severu Európy. Vieme však, že to je práve naopak," konštatuje Bertelli. "To možno svedčí o vplyve rôznej kultúry a rôzneho životného štýlu. Naša hypotéza je teda taká, že gény nie sú všetko a chuť môže ovplyvňovať aj kultúra," dodáva.
Táto štúdia je prvým krokom na ceste výskume toho, či kultúrne faktory môžu reálne ovplyvňovať genetiku a v tomto prípade aj chuť horkého.
"Musíme zdôrazniť, že takéto výskumy treba ešte prehĺbiť a nezabúdať pritom, že umiernená konzumácia vína je typickou charakteristikou stredomorských krajín, obzvlášť Talianska," uzatvára Bertelli.