Unsplash/Jasmin Sessler
StoryEditor

Ročne vyhodíme 1,3 miliardy ton jedla. Potravinový odpad sa môže stať najväčším zdrojom globálnych emisií

Marta Fandlová06.09.2021., 13:00h
Naša konzumná spoločnosť plytvá potravinami a viac ako 821 miliónov ľudí zaspáva každú noc hladných. Do roku 2030 počet ľudí trpiacich podvýživou vzrastie na 840 miliónov. My však veselo vyhadzujeme potraviny.
Lajkuj Brainee.sk na

Žijeme naozaj rýchly život. Neustále sa niekam naháňame, riešime prácu, povinnosti a záľuby. Diár máme preplnený povinnosťami, všetko chceme stihnúť, ideálne čo najrýchlejšie a za čo najkratší čas. Náš rýchly život výrazne ovplyvňuje aj naše nákupné správanie.

V obchode s potravinami sa snažíme všetko vybaviť čo najrýchlejšie, do nákupného košíka hádžeme väčšinou aj to, čo vôbec nepotrebujeme. Žiaľ, také správanie vôbec nie je ekologické. Slovensko patrí medzi krajiny, ktoré vyhadzujú najviac potravín na svete. Jedlo však patrí na tanier, nie do koša.

Na celom svete sa vyhodí každý rok 1,3 miliardy ton potravín, čo predstavuje až jednu tretinu všetkých vyrobených potravín na celom svete. V našom koši končí 30 % všetkých obilnín, 20 % mliečnych výrobkov, 45 % zeleniny a ovocia, 20 % olejnatých semien a strukovín, 35 % rýb a plodov mora, 45 % koreňovej zeleniny a hľúz, 20% mäsa.

Na ploche, ktorá je taká veľká ako Čína, sa tak dopestujú potraviny, ktoré sa nikdy nezjedia, medzi nimi aj 45 % ovocia a zeleniny. Je to desivé číslo, však? O to horšie, keď si predstavíš, že každý deviaty človek na našej planéte hladuje alebo trpí podvýživou.

Unsplash/Muhammad Muzamil

​Naša konzumná spoločnosť plytvá potravinami a viac ako 821 miliónov ľudí zaspáva každú noc hladných. Najnovšie štatistiky poukazujú dokonca na to, že sa toto číslo bude zvyšovať, do roku 2030 počet ľudí trpiacich podvýživou vzrastie na 840 miliónov.

Šafárenie

Potravinami plytvajú farmári, poľnohospodári, výrobcovia, spracovatelia, maloobchodníci, dodávatelia a nakoniec i my, konzumenti. Niektoré potraviny sa pokazia už počas prevozu, zelenina, či ovocie sa obije na ceste v kamióne a supermarkety tieto kusy už nezaradia do ponuky.

V prípade, že takúto zeleninu do ponuky zaradia, málokto si ju kúpi lebo veď vzhľad predáva. Nakupujeme toho viac ako zjeme, varíme toho tiež viac ako dokážeme zjesť. Pýtaš sa ako je na tom Slovensko? Poviem ti úprimne, nie veľmi dobre.

​Priemerný Slovák vyprodukuje viac ako 163 kg potravinového odpadu ročne. Napríklad v roku 2016 vyhodilo 5 obchodných reťazcov až 15 tisíc ton použiteľných potravín, pričom na Slovensku žije skoro milión ľudí na hranici absolútnej chudoby.

Potravinový reťazec Tesco sa snaží túto situáciu zlepšiť, od roku 2016 aktívne bojuje proti potravinovému odpadu. V roku 2019 sa podarilo reťazcu znížiť množstvo potravinového odpadu, ktorý vyrobia, o polovicu. Tesco je jedinou spoločnosťou na Slovensku, ktorá pravidelne zverejňuje dáta o potravinovom odpade.

Od roku 2016 prostredníctvom darovania pre ľudí zachránili 6 430 ton potravín. Okrem toho darovali 8 897 ton potravín ako krmivo pre zvieratá. Bolo by skvelé, keby sa ku problému s plytvaním potravín postavili zodpovedne všetky supermarkety a veľkoobchody, lebo práve oni majú na veci mimoriadne veľký vplyv.

Unsplash/Jasmin Sessler

Nezabúdajme na potravinový priemysel

Je dôležité riešiť problém s potravinovým priemyslom. Samotná uhlíková stopa potravinového priemyslu je až 3,5 miliárd ton oxidu uhličitého, čo predstavuje 8 % celkovej svetovej produkcie skleníkových plynov.

Je to preto, lebo takmer polovica potravinového odpadu končí na skládkach, práve tam produkuje veľké množstvo metánu, teda skleníkového plynu, ktorý prispieva ku globálnemu otepľovaniu spôsobujúceho klimatickú krízu.

Každý z nás môže začať aj od seba. Prinášame ti preto zopár tipov, ako sa môžeš naučiť neplytvať potravinami v bežnom živote.

1. Plánujme si svoje nákupy. Kupujme len to, čo potrebujeme

Jedným z prvých a dôležitých krokov ako predísť zbytočnému plytvaniu potravín pripraviť si pred nákupom zoznam toho, čo skutočne potrebujeme. Vďaka nákupnému zoznamu sa ti podarí udržať nákupy pod kontrolou. Okrem toho, že určite ušetríš veľa peňazí, času, tak si kúpiš len naozaj to, čo potrebuješ a čo využiješ, to za to stojí, nie?

2. Vyhraďme si na nákup dostatok času

Poznáš to, ponáhľaš sa, nahádžeš do košíka všetko, čo ti napadne alebo veci, ktoré sú v zľave a utekáš k pokladni. Práve týmto štýlom však nakúpiš veci, ktoré skutočne nepotrebuješ. Ak si však na nákup vyhradíš viac času, podarí sa ti urobiť uváženejší a zodpovednejší nákup.

3. Všímajme si dátum spotreby na tovare

Poznáš to, vidíš tvoj obľúbený jogurt v akcii, kúpiš ich zopár, dáš ich do ľadničky a zabudneš na ne. Časom zistíš, že už sú po dátume spotreby a vyhodíš ich. Toto sa deje naozaj bežne každému smrteľníkovi, neboj, nie si v tom sám. Je dobré si počas nákupu pozrieť dátum spotreby na všetkých produktoch.

4. Kompostujme
Kompostovanie je jednoduché a ekologické riešenie. Ak skúsiš kompostovanie, tvoja domácnosť vyprodukuje o polovicu menej domáceho odpadu. Biologický rozložiteľný odpad totiž tvorí cca. 40 – 60 % nášho komunálneho odpadu.

5. Podporujme zero:waste obchody.

Práve v zero waste obchode môžeš nakúpiť skutočne iba to, čo potrebuješ. Je to vďaka tomu, že si do vlastnej nádoby „načapuješ“ len toľko, koľko naozaj v skutočnosti využiješ. Na Slovensku máme stále viac zero waste obchodíkov, ktoré sa oplatí navštíviť.

Top rozhovor
menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
21. november 2024 19:39