Mnoho plodín nemá kto oberať a tak zbytočne padajú, hnijú a kvasia na slnku, pričom tu vzniká etanol. Tento proces fermentácie je podobný procesu, pri ktorom sa získava víno z hrozna, pretože kvasinky spotrebúvajú cukry z ovocia a vytvárajú etanol ako vedľajší produkt. Mango, ktoré je obzvlášť bohaté na cukor, môže produkovať relatívne vysoké hladiny alkoholu. A tento alkohol "popíjajú" aj červenokrídle papagáje, informuje portál Vice.
Paul Murphy, zamestnanec Veterinárnej kliniky v Austrálii tvrdí, že len za jeden týždeň im priviezli minimálne šesť opitých vtákov, ktoré vykazovali známky otravy etanolom. Mnoho ďalších zomrelo na intoxikáciu skôr, ako sa ich podarilo zachrániť.
„Doteraz sme ich celkovo videli asi pol tucta. Bohužiaľ je mnoho takých, ktoré sa na kliniku nedostanú, pretože zomrú skôr, ako ich ľudia nájdu,“ uviedol Paul Murphy. „Zvyčajne trpia niekoľko dní... Sú dosť letargické a v rôznych štádiách podvýživy.“
V niektorých prípadoch však vtáky nezomreli priamo na otravu alkoholom. Jednoducho po tom, čo sa "pripili" nevedeli dobre lietať či udržať rovnováhu. Narazili tak do okien alebo nestihli uniknúť pre mačkami či inými predátormi, ktorí ich zadrhli.
Nepatria medzi jediné opité zvieratá
Nie je to prvýkrát, čo si papagáje získali povesť, že sa oddávajú zneužívaniu návykových látok v malom rozsahu. V roku 2019 sa farmári v stredoindickom štáte Madhjapradéš sťažovali na pohromu nenásytných papagájov, ktoré drancovali ich úrodu ópiového maku do takej miery, že to výrazne ovplyvnilo ich živobytie. V niektorých prípadoch boli farmári maku nútení strážiť svoju úrodu počas dňa aj noci v snahe ochrániť ju pred šialenými vtákmi.
„Skúšali sme vydávať hlasné zvuky a dokonca sme na vystrašenie vtákov použili petardy. Ale nič nepomohlo,“ povedal vtedy Nandkishore, farmár maku z okresu Neemuch v strednej Indii. „Tieto papagáje závislé od ópia spôsobujú zmätok.“
V roku 2015 sa objavili správy o podobnom probléme, ktorý sa odohrával v indických okresoch Chittorgarh a Pratapgarh. Podľa článku DNA India boli tieto papagáje tak intoxikované makom, že narážali do stromov a konárov alebo ich našli omámené ležať na neďalekom poli po tom, čo sa najedli maku. V roku 2009 sa tasmánske kengury najedli v makových poliach, po čom zostali intoxikované.
Ani opice z ostrovného štátu Svätý Krištof a Nevis nie sú na tom o nič lepšie. Ako informuje portál Australian Geographic, kedysi dokázali pojesť fermentovanú cukrovú trstinu, ktorá sa pestovala vďaka výrobcom rumu. No teraz sú ešte drzejšie. Jednoducho nič netušiacim dovolenkárom poberú kokteily na pláži a "vypijú" si. Väčšina pije s mierou, ale asi dvanásť percent pije veľké množstvo alkoholu, päť percent nadmerné. Mladé opice majú tiež tendenciu piť viac ako dospelí.