Pizzu s ananásom, ktorá je obľúbená najmä v Spojených štátoch, považujú za skutočnú svätokrádež. Podľa talianskeho zväzu poľnohospodárov a výrobcov potravín Coldiretti ale existujú v zahraničí ešte odpornejšie prísady na pizzu, ktoré sa tento zväz rozhodol predstaviť vo svojej galérii hrôz.
Zoznam hororových prísad zahŕňa klokanie a krokodílie mäso používané v Austrálii, zebrie mäso a banán z Juhoafrickej republiky alebo pikantné prísady zastúpené kuracím mäsom tandoori namočeným v jogurte, ktoré ponúkajú v Indii. Vo Vietname a Thajsku je možné si dať pizzu s cvrčkami a konope. Za najodpornejšiu však taliansky zväz označil pizzu z Hongkongu, ktorá je ozdobená hadím mäsom.
Kritika aj v rámci Európy
Kritike sa nevyhli ani európske krajiny. Portugalci sa podľa združenia neštítia robiť pizzu s treskou a varenými vajcami. Vo Švédsku dávajú k základným ingredienciám čokoľvek navyše - morčacie mäso a med, konzervované ovocie a čokoládu, mäsové guľôčky a dokonca aj kapustu. Holanďania si obľúbili krížence pizze a kebabu. Zväz upozornil aj na to, že niektoré krajiny sa snažia pizzu ozvláštniť kečupom a čedarom.
Prieskum uskutočnený zväzom Coldiretti a spoločnosťou Ipsos ukázal, že štvrtina Talianov si nedovolí jesť pizzu mimo Talianska. Viac ako tretina z nich tvrdí, že sú z týchto exotických ingrediencií zdesení a považujú ich za nepožívateľné.
Bojujú proti zmenám
V roku 2017 sa Taliansku podarilo dosiahnuť to, že umenie neapolských pizzárov uznala organizácia UNESCO za nehmotné kultúrne dedičstvo. Pravicová vláda vedená premiérkou Giorgiou Meloniovou, ktorá je pri moci od vlaňajšieho októbra, sa silno zasadzuje o ochranu domácej produkcie potravín.
Ministerstvo pôdohospodárstva bolo premenované na ministerstvo pôdohospodárstva, potravinovej sebestačnosti a lesníctva, a vláda okrem iného vedie kampaň proti laboratórne pestovanému mäsu alebo múke z hmyzu. Podľa zväzu Coldiretti činí celosvetová hodnota trhu s napodobeninami talianskych potravín 120 miliárd eur.