Mikrobiologička Primrose Freestone sa pre The Converstaion podelila o rady a tipy ako predísť otrave jedlom. Prezradila na akých miestach by nejedla a akým potravinám sa radšej vyhýba.
Stravovanie vonku
„Málokedy jem pod holým nebom. Či už ide o pikniky alebo grilovačky, pretože vždy, keď si vezmeš jedlo von zvyšuje sa aj riziko otravy,“ prezradila mikrobiologička.
Udržať si čisté ruky pri manipulácii s jedlom je kľúčom k tomu, aby si neochorel, ale ako často nájdeš tečúcu teplú vodu a mydlo v parku alebo na pláži? Môžeš použiť alkoholové gély na ruky, ktoré sú síce lepšie ako nič, ale nezabijú všetky choroboplodné zárodky.
Jedlo má tiež tendenciu prilákať množstvo lietajúceho a lezúceho hmyzu, ako sú muchy, osy a mravce, z ktorých všetky môžu prenášať baktérie, vrátane E coli, Salmonelli a Listerii. Podľa mikrobiologičky je aj riziko konzumovať v prírode rýchlo kaziace potraviny, ktoré by mali byť skladované v chlade. Počet mikróbov sa totiž môže zdvojnásobiť, ak sa takéto jedlo zohreje na 30 stupňov Celzia na viac ako niekoľko hodín.
Bufety
V interiéri môžu byť potraviny vystavené kontaminácii hmyzom, prachom a predovšetkým ľuďmi. Pri stolovaní v bufete je preto otrava jedlom nevyhnutným rizikom.
Kontaminácia pochádza od návštevníkov bufetov, ktorí sa dotýkajú jedla. Bacily môžu byť tiež rozprášené na bufety od ľudí, ktorí kýchajú alebo kašľú v blízkosti jedla. V interiéri treba počítať aj s kontamináciou hmyzom, ako sú muchy alebo osy, ktoré sadajú na nezakrytú stravu. Zárodky sa môžu ukladať aj zo vzduchu, ktorý je bohatý na baktérie, plesne a vírusy.
Pri teplých bufetoch, aké sa podávajú pri raňajkách v hoteloch, by si sa mal vyhýbať vlažnému jedlu. Baktérie, ktoré spôsobujú otravu jedlom, sa totiž môžu rýchlo rozmnožiť, keď sa jedlo uchováva pri teplote nižšej ako 60 stupňov Celzia. Horúce jedlo by sa malo podávať horúce, to znamená pri teplote najmenej 60 stupňov.
Ustrice
„Niektoré jedlá nikdy nejem a surové mäkkýše, ako sú ustrice, sú jednou z nich,“ prezradila Freestone. Je to preto, že ustrice sú kvázi filtre a môžu vo svojom tkanive koncentrovať zárodky, ako je baktéria Vibrio a norovírus.
Ustrice kontaminované Vibriom nevyzerajú, nevoňajú ani nechutí inak, no napriek tomu ti môžu spôsobiť vážne ochorenie. Americké centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb odhaduje, že ročne dostane infekciu Vibrio zo surových ustríc až 80-tisíc ľudí a z toho zomrie na vibriózu ročne 100 ľudí.
Otravu jedlom môžeš dostať z konzumácie akýchkoľvek surových mäkkýšov (mušle, surmovky, srdcovky). „Jem len mäkkýše, ktoré sú dobre uvarené, pretože teplo účinne zabíja škodlivé mikróby,“ dodáva na záver.