Sú to dve desaťročia, čo neboli ceny cukru také nízke. Kilogram sladidla na našich pultoch sa pohybuje na úrovni 70 centov. Od vrchu hodnoty v roku 2012 to predstavuje 40-percentný pokles. Vyplýva to z poslednej situačnej správy Výskumného ústavu ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva. Okrem konečného spotrebiteľa z toho značne ťažia aj veľkoodberatelia. „Producenti nápojov ušetrili vďaka nízkej cene až stovky miliónov eur,“ vysvetľuje Boris Tomčiak, analytik spoločnosti Finlord.
Tlak zo zahraničia
Pád cien zapríčinilo zrušenie kvót na dovoz cukru. Koncom septembra 2017 sa po takmer 50 rokoch skončil posledný poľnohospodársky regulačný systém tohto typu, ktorým sa v Európskej únii riadila...
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
Zostáva vám 85% na dočítanie.