Sú to takmer dve desaťročia, čo sme mali taký drahý bravčový bôčik, karé alebo krkovičku. Jeden kilogram karé v januári vyšiel v priemere na 5,73 eura. V úvode tohto roka sú ceny bravčoviny na našich pultoch o tretinu vyššie ako pred rokom a kontinuálne rastú. Od prvého kvartálu vlaňajška spotrebiteľské ceny bravčového mäsa ani raz nepoklesli.
Kritický stav na globálnom trhu ošípaných – a hlavne v Číne po veľkej kríze s africkým morom – ešte stále značne vplýva aj na situáciu v tuzemsku. Od rekordných hodnôt z decembra poklesli veľkoobchodné ceny jatočných polovíc na nemeckých burzách iba o 6 percent na 191 eur za 100 kilogramov. Nemecko je tretí najväčší producent bravčového mäsa na svete a dianie na jeho trhu dopadá na celý náš kontinent.
„Krátkodobé zníženie cien bolo navyše len ‚kozmetické‘ a spôsobil ho pokles dopytu tesne po Novom roku,“ vysvetľuje Peter Lančarič, konateľ mäsokombinátu Laprema. Veľkoobchodné ceny sa tak stále držia na veľmi vysokých hodnotách. V...
Zostáva vám 85% na dočítanie.