Farmári z Pobrežia Slonoviny pocítili dosah klimatických zmien či strát spôsobených plesňami a ďalšími škodcami na vlastnej koži. V júni tohto roka musel v dôsledku týchto problémov najväčší svetový producent kakaa vyrúbať stromy na tisíckach hektárov. Ak to bude pokračovať, hrozí, že Slovák, ktorý podľa štatistík skonzumuje ročne viac než 4 kilogramy čokolády, cukroviniek a kakaového prášku, o pár rokov na pultoch predajní nájde svoje obľúbené sladkosti obmedzene alebo za mimoriadne vysoké ceny. Už dnes si čokoládu kupujeme o 4,2 percenta drahšiu ako pred rokom a podľa najnovších štúdií v priebehu niekoľkých dekád hrozí jej celosvetový deficit.
Kakaovníky totiž nemajú dobré klimatické podmienky na vývoj, čo môže spôsobiť ich postupný úbytok. Ak sa prognózy naplnia, zákazníci budú musieť siahať čoraz hlbšie do svojich peň...
Zostáva vám 85% na dočítanie.