O ten sa v Keni stará aj slovenská továreň. My sme sa do nej zašli pozrieť. „Keď ním zatrasiete a počujete, že v škrupinke niečo zahrkoce, vtedy viete, že je už pripravený na ďalšie spracovanie,“ hovorí Boniface Nganga, manažér továrne Ten Senses Africa v kenskom Nairobi, keď ukazuje na tepelne upravený makadamový orech. V mašine sa suší už dvanásť dní, obsah vody v orechu totiž bolo treba znížiť z 30 pod dve percentá.
„Áno, už je pripravený,“ kýva hlavou a posiela niekoľko ton orechov do triediaceho stroja. Na ďalšiu zastávku, kde mašina rozlúskne tvrdú orechovú škrupinu, totiž musia prísť rozdelené podľa veľkosti. Najväčšie sú najdrahšie, na tie treba dať pozor. A potom už nastupuje, ako tomu Nganga vraví, detailná ženská práca – oddeliť orech od škrupiny.
Slobodné matky v zamestnaní
V továrni na okraji kenského hlavného mesta pracuje do 300 miestnych ľudí, 95 percent z nich pritom tvoria ženy z neďalekého slumu, najmä slobodné matky. Ten Senses je totiž sociálny podnik. „Zameriavam...
Zostáva vám 85% na dočítanie.