Kým Slovenská agentúra pre cestovný ruch oslavuje rastúcu návštevnosť krajiny, Marek Harbuľák to tak optimisticky nevidí. Pre HN prezradil, aké sú najväčšie problémy s turizmom na Slovensku, ale aj s pracovnou silou v našich reštauráciách alebo prečo zaostávame za okolitými krajinami.
Povedzte tri najväčšie problémy, ktoré hotelierov a reštaurácie trápia.
Je to nedostatok kvalitnej pracovnej sily, autorský zákon a jeho aplikácia v praxi a napríklad nezmyselné zmeny v uvádzaní alergénov, ale to sme už našťastie vyriešili.
Aké majú hotely problémy s autorským zákonom?
V minulosti si svoje nároky uplatňovala len SOZA, ktorá zastupovala autorov hudby, a všetko ostatné sme riešili so Slovgramom. Za posledných sedem rokov sa však od Slovgramu odlúčili Ozis a Lita. Poplatky sa nezačali rozdeľovať medzi ne rovnomerne, ale každý prišiel s vlastným cenníkom.
Poplatky organizáciám, ktoré zastupujú majetkové práva umelcov, sú až také vysoké?
Spravili sme si porovnanie výšky poplatkov s inými európskymi krajinami. Sme krajina, ktorá je druhá v platení najvyšších poplatkov. A to sa nerozprávame o pár eurách, ale o niekoľkonásobných rozdieloch v sumách. Len na porovnanie, trojhviezdičkový hotel v Rakúsku do 50 izieb s priemernou obsadenosťou 70 percent ročne platí tristo eur za všetky práva. U nás len Lite platíme pri rovnakom hoteli približne 1500 eur.
Nedostatok kvalifikovaných pracovníkov je aj jedna z tém konferencie Horeca. Je to živá téma, ktorá sa vás týka už roky. Prišlo...
Zostáva vám 85% na dočítanie.