StoryEditor

Vajcia raketovo dražejú. Chovatelia podnikajú so stratou a musia pristúpiť k ráznemu kroku

14.04.2022, 11:00
Farmári musia premietnuť drahšie energie a krmivá do svojich cien. Z krajín V4 máva najvyššie odbytové ceny Slovensko.

Degustácia obrovskej omelety je veľkonočnou tradíciou vo francúzskom meste Bessières už od roku 1955.

Na jej prípravu musia rozbiť 15-tisíc vajec. Keby sa na Slovensku chcel niekto inšpirovať, nebol by to vhodný moment. Zaplatil by totiž podstatne viac ako vlani.

Podľa Agromagazínu by mala u nás ich veľkoobchodná cena počas prvého májového týždňa vzrásť na 9,31 eura za sto kusov, čo je približne o 30 percent viac oproti vlaňajšej hodnote 6,97 eura.

Matematika nepustí

Dôvod je prostý a už dobre známy naprieč biznis svetom. Výrobné výdavky stúpajú extrémne rapídnym tempom.

„Od začiatku roka 2021 vzrástli náklady na krmivá o 28 percent, na elektrickú energiu o dvesto percent a na plyn o sto percent. Priemerné výrobné náklady na produkciu vajec stúpli medziročne o 21 percent z 8,29 na 10,07 eura za sto kusov,“ hovorí riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár.

A matematika nepustí. Keď sú výdavky vyššie ako príjmy, treba zasiahnuť. Ako vysvetľuje Molnár, je nevyhnutné, aby si spracovatelia a chovatelia hydiny pýtali minimálne o 20 či 25 percent viac. „Predstavuje to rozdiel medzi rastom výrobných nákladov a našich odbytových cien,“ uvádza riaditeľ.

Farmári očakávajú podporu aj zo strany štátu. Rezort pôdohospodárstva vníma ich problémy a pravidelne s nimi komunikuje.

„Ešte v novembri 2021 bola schválená štátna pomoc pre chovateľov hydiny vo výške štyroch miliónov eur, túto pomoc postupne vyplácame. Zároveň je už otvorená výzva v rámci Programu rozvoja vidieka 2014 – 2020, z ktorej podporíme investície do prestavby alebo prerábky chovov nosníc. Investície na zlepšenie životných podmienok sú aj bodovo zvýhodnené,“ odkazuje ministerstvo.

Spotrebitelia to pocítia

Veľkoobchodná drahota sa, samozrejme, pretaví aj do spotrebiteľských cien, pričom surovina za posledné obdobie podstatne zdražela. Údaje Štatistického úradu ukazujú, že sme vo februári platili 1,74 eura za 10 kusov. Predstavuje to 16-percentný medziročný nárast.

​Reflex pre niektorých obyvateľov by preto mohol byť nákup za hranicami. Ak sa pozeráme na odbytové ceny krajín V4, Slovensko ich má značne vyššie ako jeho susedia – od 13 percent oproti Česku až do 35 percent v porovnaní s Poľskom.

Prejavuje sa to aj na pultoch. Podľa predsedu Slovenskej aliancie moderného obchodu Martina Krajčoviča nie je však takáto „spotrebiteľská turistika“ bežným javom. „V rámci cezhraničných nákupov sa nakupujú aj vajcia, ale nie je to komodita, kvôli ktorej by sa špeciálne oplatilo vycestovať do inej krajiny,“ hovorí.

V tejto súvislosti Krajčovič upozorňuje na zmenu v tom, ako fungujú reťazce. Ceny sa dynamicky menia a rokovania s dodávateľmi sú pre infláciu na pravidelnej báze a zároveň oveľa intenzívnejšie ako v minulosti.

HN

„Obchodníci robia maximum na jej tlmenie pre spotrebiteľov, avšak kompenzačné opatrenia budú závislé od finančnej podpory alebo sociálnych opatrení na európskej alebo národnej úrovni,“ dodáva Martin Krajčovič.

Aj sebestačnosť

Sprievodným fenoménom zdražovania je aj pokles sebestačnosti Slovenska. Ak chov nedáva farmárom ekonomicky zmysel, prirodzene zatvárajú svoje podniky. Už teraz máme najnižšiu úroveň za posledných 30 rokov.

​A to sa každým rokom zhoršuje, sebestačnosť sa medzi rokmi 2020 a 2021 znížila z 88,25 percenta na 83,27 percenta. Na porovnanie, pred rokom 2019 sa úroveň vždy držala medzi 90 a sto percentami.

Spôsobil to pokles produkcie – vlani sme produkovali 1,049 miliardy vajec, o 2,1 milióna menej ako rok predtým –, ale aj zvýšená spotreba – v roku 2020 sa dvihla z 224 kusov na 229 na obyvateľa.

Už to bolo aj drahšie

Drahšie vajcia sme nakupovali v obchodoch už v minulosti. V roku 2012 sa menila smernica Európskej únie, ktorá nariadila farmárom zabezpečiť väčšie klietky pre nosnice. Prerábanie chovov zvýšilo v tom roku odbytové ceny, čo znamenalo, že za desať kusov sme platili vyše dvoch eur.

Druhý veľký nárast cien spôsobila koncom roka 2017 fipronilová kauza. Pre tento toxický pesticíd museli poľnohospodári zabiť väčšie množstvo hydiny v západnej Európe. Ich náhrada trvala približne tri až štyri mesiace a maloobchodné ceny sa vtedy tiež rovnako pohybovali okolo dvoch eur.

01 - Modified: 2022-03-21 12:36:06 - Feat.: 0 - Title: Drahé potraviny? Lacnejšie kura je dobrý marketing, tvrdí expert 02 - Modified: 2022-03-24 13:06:48 - Feat.: 0 - Title: Potravinári varujú: Ak štát nezasiahne, hrozí nekontrolovateľný rast cien potravín 03 - Modified: 2022-03-30 09:47:00 - Feat.: 0 - Title: Kupujúcim v potravinách mal poradiť, no výrobcovia nový semafor ignorujú 04 - Modified: 2022-04-11 15:28:06 - Feat.: 0 - Title: Sebestačnosť v oleji by mohla byť onedlho realitou. Potravinári iniciatívu ministerstva vítajú
01 - Modified: 2024-11-14 23:00:00 - Feat.: - Title: Za jedlo z reštaurácie si priplatíte už čoskoro. Tentoraz na ceny tlačia výpadky kľúčovej suroviny 02 - Modified: 2024-11-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Čo sa stane, ak zjete vajcia od sliepky nakazenej vtáčou chrípkou? Prinášame pravidlá, ktoré treba dodržiavať 03 - Modified: 2024-11-12 23:00:00 - Feat.: - Title: Známy diskont prišiel s cenovou revolúciou – ako prvý znížil DPH 04 - Modified: 2024-11-09 23:00:00 - Feat.: - Title: Hrozby v tabletkách. Aké sú nebezpečné kombinácie liekov a potravín? 05 - Modified: 2024-11-08 15:00:00 - Feat.: - Title: Prvá pomoc z komory na boľavé hrdlo: Vyskúšajte tieto jednoduché, ale mimoriadne účinné tipy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. november 2024 18:31