1. Deťom do 1 roka jedlo vôbec nesoliť a do 8 rokov soliť menej ako dospelým.
2. Keď chceme použiť soľ pri varení, solíme pokrm 10 minút pred dovarením.
3. Zeleninu dáme variť do studenej neosolenej vody, aby bol vývar kvalitnejší.
4. Nesoliť pri varení soľničkou, ale prstami. Štipku soli len ťažko odhadneme soľničkou.
5. Do soľničky pridajte pár zrniek ryže alebo suchého hrachu, aby soľ nezvlhla.
6. Nové zemiaky sa ľahšie čistia, keď ich namočíme pred čistením do slanej vody.
7. Aby sa zemiaky v šupke nerozvarili, pridáme do vody trochu soli.
8. Keď nakrájané ovocie ponoríme na chvíľu do mierne slanej vody, nezhnedne.
9. Aj keď sa chuť presoleného jedla dá vhodnými trikmi zachrániť, v pokrme soľ zostane.
10. Pri vracaní alebo hnačke, keď telo stráca viac vody a minerálnych látok, si okolnosti vyžadujú vyšší príjem tekutín
a soli. V prípade závratov, spôsobených nízkym tlakom, je tiež vhodné zjesť niečo so soľou.