StoryEditor

Čítate etikety správne?

13.05.2014, 23:28
Autor:
(dia)(dia)
Ako diabetici by ste s počítaním sacharidových jednotiek nemali mať problémy. Ak sa ale potrápite nad tým, ako sa k výsledku dopracovať, pomôžeme vám.

 

Ako diabetici by ste s počítaním sacharidových jednotiek nemali mať problémy. Ak sa ale občas potrápite nad tým, ako sa k výsledku dopracovať, pomôžeme vám, ktoré informácie na etikete potravín sú pre vás dôležité a poradíme vám aj to, ako sa orientovať v rôznych výživových tabuľkách.


Študujete etikety pri nákupe potravín? Mali by ste. Upozorňujeme vás ale na fakt, že mnohí z vás ich nečítajú správne. Nestačí si totiž prečítať len obsah sacharidov a premeniť ho na sacharidové jednotky (SJ). Prečo?

Nie len cukry
Pri obsahu sacharidov bývajú uvedené aj cukry. Ide o informáciu, aký podiel z celkových sacharidov sú zastúpené jednoduché sacharidy ((glukóza, fruktóza, sacharóza). Niektorí z vás robia pri prepočítavaní sacharidov na SJ chybu. Prepočítavate totiž len časť, uvedenú ako cukry. Všímať si však musíte celkový počet sacharidov a tie podeliť číslom 10.

Je to možné?
Dá sa určiť počet SJ potraviny, keď je na etikete uvedená len energetická hodnota? Výpočet SJ je možný len u potravín, ktoré sú stopercentnými sacharidovými potravinami bez obsahu iných živín, t. j. bielkovín a tukov. V opačnom prípade prepočet na SJ nie je možný.

Diabetická diéta a počet SJ
Nejeden diabetik sa pozastaví nad otázkou, prečo diabetická diéta s obsahom 18 SJ nezodpovedá len 180 g sacharidov. Diabetik totiž konzumuje aj voľnú zeleninu, ktorá sa do obsahu SJ nepočíta a predsa obsahuje malú časť sacharidov (od 2 do 6 g na 100 g v porcii). Rovnako sa do obsahu SJ nepočítajú potraviny živočíšneho pôvodu, ktoré obsahujú tiež určité percento sacharidov (mäso a mäsové výrobky od 1 do 3 g na 100 g v porcii, syry od 1 do 4 g sacharidov na 100 g).
To je zároveň aj vysvetlenie, prečo je rozdiel medzi celodenným obsahom sacharidov v diabetickej diéte, keď sa počítajú gramy sacharidov a nie SJ v jedle.

Jednoduchší spôsob
Aby ste to mali jednoduchšie, snažte sa počítať SJ v jedle a neriešte spôsob, ako sa dopracovať k výsledku, koľko gramov sacharidov obsahuje vaša celodenná strava. Vďaka SJ sa ľahšie nastavíte na inzulínovú liečbu. Môžete si tak prispôsobiť počet SJ v celodennom stravovaní podľa vašej hmotnosti a prerozdeliť ich na porcie jedla podľa liečby a glykémií pred a po jedle. Množstvo ostatných nezapočítateľných potravín v rozpise stravy vám poslúži ako informácia o zastúpení ostatných živín z energetickej hodnoty stravy.
Ako diabetici by ste s počítaním sacharidových jednotiek nemali mať problémy. Ak sa ale občas potrápite nad tým, ako sa k výsledku dopracovať, pomôžeme vám, ktoré informácie na etikete potravín sú pre vás dôležité a poradíme vám aj to, ako sa orientovať v rôznych výživových tabuľkách.

Študujete etikety pri nákupe potravín? Mali by ste. Upozorňujeme vás ale na fakt, že mnohí z vás ich nečítajú správne. Nestačí si totiž prečítať len obsah sacharidov a premeniť ho na sacharidové jednotky (SJ). Prečo?

Nie len cukry
Pri obsahu sacharidov bývajú uvedené aj cukry. Ide o informáciu, aký podiel z celkových sacharidov sú zastúpené jednoduché sacharidy ((glukóza, fruktóza, sacharóza). Niektorí z vás robia pri prepočítavaní sacharidov na SJ chybu. Prepočítavate totiž len časť, uvedenú ako cukry. Všímať si však musíte celkový počet sacharidov a tie podeliť číslom 10.

Je to možné?
Dá sa určiť počet SJ potraviny, keď je na etikete uvedená len energetická hodnota? Výpočet SJ je možný len u potravín, ktoré sú stopercentnými sacharidovými potravinami bez obsahu iných živín, t. j. bielkovín a tukov. V opačnom prípade prepočet na SJ nie je možný.

Diabetická diéta a počet SJ
Nejeden diabetik sa pozastaví nad otázkou, prečo diabetická diéta s obsahom 18 SJ nezodpovedá len 180 g sacharidov. Diabetik totiž konzumuje aj voľnú zeleninu, ktorá sa do obsahu SJ nepočíta a predsa obsahuje malú časť sacharidov (od 2 do 6 g na 100 g v porcii). Rovnako sa do obsahu SJ nepočítajú potraviny živočíšneho pôvodu, ktoré obsahujú tiež určité percento sacharidov (mäso a mäsové výrobky od 1 do 3 g na 100 g v porcii, syry od 1 do 4 g sacharidov na 100 g).
To je zároveň aj vysvetlenie, prečo je rozdiel medzi celodenným obsahom sacharidov v diabetickej diéte, keď sa počítajú gramy sacharidov a nie SJ v jedle.

Jednoduchší spôsob
Aby ste to mali jednoduchšie, snažte sa počítať SJ v jedle a neriešte spôsob, ako sa dopracovať k výsledku, koľko gramov sacharidov obsahuje vaša celodenná strava. Vďaka SJ sa ľahšie nastavíte na inzulínovú liečbu. Môžete si tak prispôsobiť počet SJ v celodennom stravovaní podľa vašej hmotnosti a prerozdeliť ich na porcie jedla podľa liečby a glykémií pred a po jedle. Množstvo ostatných nezapočítateľných potravín v rozpise stravy vám poslúži ako informácia o zastúpení ostatných živín z energetickej hodnoty stravy.

 

(Pokračovanie v časopise Diabetik 5-6/2014.)

Foto: www.fotolia.com

01 - Modified: 2006-05-26 16:34:00 - Feat.: 0 - Title: Smer-SD minul z úveru vyše 32 miliónov na predvolebnú kampaň
01 - Modified: 2023-05-31 14:53:12 - Feat.: - Title: Bez úpravy stravy liečba diabetikov zlyháva 02 - Modified: 2023-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Dôležité sú sacharidy v jedle. Ako ich počítať? 03 - Modified: 2022-11-30 11:33:56 - Feat.: - Title: Strava diabetika pri športovaní 04 - Modified: 2015-11-10 22:32:02 - Feat.: - Title: Tieto potraviny vás počas chladných dní zahrejú 05 - Modified: 2015-11-05 22:39:01 - Feat.: - Title: Pripravte si chutné a zdravé jedlo - zapekanú sezónnu zeleninu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/to-co-jete, menuAlias = to-co-jete, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
22. november 2024 05:28