Pred jedlom si aplikujete bolusovú dávku analóg Humalog alebo Novorapid, stravujete sa pravidelne, vždy v rovnakom čase a stabilnou dávkou inzulínu. Viete o cukrovke všetko, poznáte výmenné jednotky sacharidových potravín (SJ), ich vypočítanie vám nerobí problém. Jete len trikrát denne - raňajky, obed a večeru a medzi hlavnými jedlami nič iné nekonzumujete. Pred jedlom máte obvykle dobré glykémie, no po raňajkách, približne po 2-2,5 hod. sú zvýšené. Čo robiť, aby boli opäť v norme?
Návrh na zlepšenie glykemického profilu:
Do hlavného jedla zaraďte potraviny s nízkym glykemickým indexom, napríklad strukoviny (pomazánka zo strukovín alebo z Tofu). K raňajkám pridajte 2-3 oriešky (toto množstvo nemusíte započítať do obsahu SJ v jedle).
Obohaťte raňajky o vlákninu, ktorá je v zelenine a ovocí.
Vhodné sú ovsené vločky opečené nasucho. SJ doplňte celozrnou chlebovinou.
Dajte si na raňajky pohár mlieka alebo jogurt (obsahuje bielkovinu a tuk).
Pozor!
Aj keď si viete biele pečivo započítať do obsahu SJ a máte primeranú hmotnosť, nemali by ste ho konzumovať.
Nápoj neslaďte energetickým sladidlom, ale neenergetickým.
SJ si nedopĺňajte burizónmi, krekrami, knackebrotom, krehkým pečivom, keksíkmi (ani s označením Dia).
Odporúčame:
Podľa možnosti pridajte malú porciu rastlinného tuku, pretože spomaľuje vstrebávanie sacharidov a ich premenu na glukózu. Ak máte vyššiu telesnú hmotnosť, použite ďalšie ponúkané varianty.
Bielkoviny spomaľujú vstrebávanie sacharidov a môžu ovplyvniť výšku glykémie po jedle. Obsah bielkovín v celodennej strave by však nemal byť vyšší ako 20 % z energetického obsahu.
Jedzte pomaly, pretože aj rýchlosť konzumovania môže mať negatívnu odpoveď na glykémiu po jedle.
Dodržiavajte pitný režim.
Celodenný obsah SJ doposiaľ prerozdelený na tri hlavné jedlá upravte. Časť SJ na raňajky prerozdeľte - 1/3 SJ určených na raňajky dojedzte po jedle (podľa výšky glykémie po hlavnom jedle ukončite raňajšie jedlo do 2-2,5 hod.). Doteraz 5-6-7-8-9-10 SJ odporúčame prerozdeliť podľa rozpisu:
RAŇAJKY |
3 SJ |
4 SJ |
5 SJ |
5 SJ |
6 SJ |
7 SJ |
Mlieko |
1 SJ |
1 SJ |
1 SJ |
1 SJ |
1 SJ |
1 SJ |
Celozrná chlebovina |
2 SJ |
3 SJ |
4 SJ |
4 SJ |
5 SJ |
6 SJ |
Tuk (rastlinný) |
- |
10 g/0 |
10 g/0 |
10 g/0 |
10 g/0 |
10 g/0 |
Bielkovinová potravina |
50 g/0 |
50 g/0 |
50 g/0 |
50 g/0 |
75 g/0 |
75 g/0 |
Zelenina voľná |
0 SJ |
0 SJ |
0 SJ |
0 SJ |
0 SJ |
0 SJ |
DESIATA |
2 SJ |
2 SJ |
2 SJ |
3 SJ |
3 SJ |
3 SJ |
Jogurt |
1 SJ |
1 SJ |
1 SJ |
1 SJ |
1 SJ |
1 SJ |
Porcia ovocia |
1 SJ |
1 SJ |
1 SJ |
1 SJ |
1 SJ |
1 SJ |
Chlebovina |
- |
- |
- |
1 SJ |
1 SJ |
1 SJ |
Zelenina voľná |
0 SJ |
0 SJ |
0 SJ |
0 SJ |
0 SJ |
0 SJ |
Čo robiť v prípade, keď máte regulár inzulín a aj tak musíte niečo zjesť po raňajkách?
- Znížte obsah SJ na raňajky o 1 až 2 SJ a pridajte ju k porcii na dojedenie.
Napríklad:
RAŇAJKY |
3 SJ |
3 SJ |
4 SJ |
4 SJ |
5 SJ |
6 SJ |
Mlieko |
1 SJ |
1 SJ |
1 SJ |
1 SJ |
1 SJ |
1 SJ |
Celozrná chlebovina |
2 SJ |
2 SJ |
3 SJ |
3 SJ |
4 SJ |
5 SJ |
Tuk (rastlinný) |
- |
10 g/0 |
10 g/0 |
10 g/0 |
10 g/0 |
10 g/0 |
Bielkovinová potravina |
50 g/0 |
50 g/0 |
50 g/0 |
50 g/0 |
50 g/0 |
50 g/0 |
Zelenina voľná |
0 SJ |
0 SJ |
0 SJ |
0 SJ |
0 SJ |
0 SJ |
DESIATA |
2 SJ |
3 SJ |
3 SJ |
4 SJ |
4 SJ |
4 SJ |
Jogurt |
1 SJ |
1 SJ |
1 SJ |
1 SJ |
1 SJ |
1 SJ |
Porcia ovocia |
1 SJ |
1 SJ |
1 SJ |
1 SJ |
1 SJ |
1 SJ |
Chlebovina |
- |
1 SJ |
1 SJ |
2 SJ |
2 SJ |
2 SJ |
Bielkovinová potravina |
- |
- |
- |
25 g/0 |
25 g/0 |
25 g/0 |
Zelenina voľná |
0 SJ |
0 SJ |
0 SJ |
0 SJ |
0 SJ |
0 SJ |
Ak si aj napriek prerozdeleniu po raňajkách nameriate vyššiu glykémiu, obsah SJ prerozdeľte ďalšou SJ na dojedenie.
Trpezlivosťou a postupnou úpravou stravy môžete zmeniť aj skladbu raňajok. Ako?
Chutné sú raňajky s ovsenými vločkami. Opražte ich nasucho a zmiešajte s jogurtom alebo ich namočte do teplého mlieka. SJ doplňte postrúhaným ovocím a dochuťte 3-4 kúskami orieškov. Vločky neuvarte v mlieku, len ich na krátku dobu (15 minút) namočte.
Prečo treba presunúť SJ z raňajok na dojedenie?
1 SJ zvýši glykémiu asi o 2 mmol/l. Znížením raňajok o 2 SJ môžete očakávať glykémiu o 4 mmol/l nižšiu. Ak vaša glykémia pred ďalším hlavným jedlom bola pred úpravou uspokojivá, navrhovaným prerozdelením by ste ju nemali ovplyvniť. Ak sa vaše očakávanie nepotvrdí a glykémia pred obedom sa oproti predchádzajúcim dňom zvýši, potom porciu jedla (počet SJ) na dojedenie znížte o 1 SJ.
Pri vyššej glykémii po obede alebo večeri nezabudnite na voľnú zeleninu (700 g denne, v tom sú započítané aj 3 porcie ovocia). Mrkvu, cviklu, kukuricu a hrášok nezabudnite započítať do počtu SJ. Zeleninu rozdeľte na rovnomerné porcie počas dňa. K racionálnemu stravovaniu patrí zelenina pre obsah vlákniny a nízky glykemický index.
Ktoré jedlá si vybrať, ak máte vyššiu glykémiu po obede alebo večeri?
Vhodnou prílohou sú zemiaky, strukoviny, cestoviny.
Nevhodné sú knedle, zemiaková kaša a pokrmy s omáčkou.
Ryžu uprednostnite skôr na obed. Na večeru si radšej pripravte varené zemiaky alebo ryžu Natural.
Aj technologická úprava pokrmov a rýchlosť jedenia má vplyv na glykémiu!
Tipy, ako si pomôcť
Pri úprave stravovania zvýšte obsah polysacharidov, ktoré patria do skupiny vhodných potravín pre diabetikov. Glykémia po nich stúpa pozvoľna. Obsahujú vlákninu, ktorá telo opúšťa nestrávená.
Vyššiu glykémiu si neupravujte alkoholom, hoci ju znižuje. Príležitostne si môžete dať 1-2 dl suchého vína po obede alebo večeri. Vypiete ho na zdravie a nie ako liek na úpravu glykémie.
Glykémiu znižuje aj pohybová aktivita. Pri hodnote vyššej ako 16-17 mmol/l sa neodporúča vyššia fyzická záťaž.
Najvhodnejšou kontrolou je pravidelné meranie glykémie glukometrom.
Máte strach pred vznikom diabetických komplikácií? Glykémie si udržiavajte v medziach normy a nemusíte sa ničoho obávať.
Cesta k zdraviu a uspokojivým glykémiám vedie aj cez racionálne stravovanie a striedmosť v jedení.
Rešpektovaním týchto zásad môžete docieliť uspokojivé glykémie nielen pred hlavným jedlom, ale aj po jedle.
Mária Štefáková, diétna sestra