Podľa lekárky Ivety Vaverkovej stačí, keď zo svojho jedálnička vyradíte niektoré potraviny a namiesto nich začnete konzumovať jarnú zeleninku, ktorá obsahuje veľa vlákniny. " Vláknina je energeticky ´neužitočná´, zato pomáha pri trávení a očiste tráviaceho ústrojenstva," hovorí lekárka.
Odplavujú škodlivé látky
Listový šalát, reďkovka, špargľa, rebarbora, cesnak sú tie pravé potraviny, ktoré dokážu z vášho tela odplaviť škodlivé látky. Okrem toho si doprajte obilniny, strukoviny a morské riasy, pridajte pohyb, pite veľa vody a nezabúdajte na kvalitný spánok. "Správne naladenie a psychika zohrávajú aj pri výžive dôležitú úlohu. Skúste si urobiť chutný piknik v prírode," odporúča I. Vaverková.
Najväčšie prehrešky
"Najväčšími prehreškami sú cukor, koláče, džemy a sladkosti, najmä tie priemyselne vyrábané, v ktorých sa využívajú veľké množstvá sladidiel. A sladké nápoje, vrátane džúsov. Pri jarnej očiste prosto vynechajte všetko, čo má pridaný cukor a ak túžite po sladkom, siahnite po cukre v mede," radí Vaverková. Navyše takéto sladké jedlá vám urobia šarapatu v glykémiách.
Teraz je správny čas
Očistu organizmu by ste si mali dopriať aspoň dvakrát do roka - na jeseň a na jar. Na pôst však radšej zabudnite, pre vás diabetikov nie je vhodný. Radšej vylúčte zo stravy tie potraviny, ktoré váš organizmus zaťažujú, a to je cukor, červené mäso, alkohol či kofeín.
(red.)