StoryEditor

Hor sa na nákup!

10.07.2009, 09:22
Autor:
(dia)(dia)
Naše predajne s potravinami ponúkajú široký sortiment zdravých, menej vhodných, ale aj úplne nevhodných potravinových výrobkov. Dnešný životný trend je zdravá životospráva. Zdravo stravovať by sa mali všetci a ľudia s diabetom zvlášť.

Naše predajne s potravinami ponúkajú široký sortiment zdravých, menej vhodných, ale aj úplne nevhodných potravinových výrobkov. Dnešný životný trend je zdravá životospráva. Zdravo stravovať by sa mali všetci a ľudia s diabetom zvlášť.

 

Pri nákupe potravín si musíme dobre zvážiť, ktoré potraviny sú pre náš organizmus prospešné a ktoré nie. Diabetik, rovnako aj ostatná zdravá populácia, sa musí najprv naučiť, ako správne nakupovať. Ako vyberať z ponuky práve tie druhy potravín, ktoré škodia organizmu najmenej a majú nízky obsah tukov. A prečo spomíname práve na tuky? Naša strava má mať primeraný energetický obsah, správny pomer živín (bielkovín, tukov a sacharidov), pričom tuky by mali tvoriť menej ako 30 % energie. Tuky majú spomedzi všetkých živín najvyššiu energetickú hodnotu; 1 g tukov predstavuje 9 kcal alebo 37 kJ.

Pri individuálnom celodennom obsahu SJ, čo je ale závislé od veku, pohlavia, fyzickej aktivity a hmotnosti diabetika, je obsah tukov úmerne prispôsobený k energetickému príjmu v celodennej strave.

 

Obsah SJ na deň

Energetická hodnota stravy v kcal

Energetická hodnota stravy v kJ

Obsah tuku v celodennej strave

Energia prijatá          v tukoch

15 SJ

1500 kcal

6 300kJ

50 g

450 kcal/ 1 880kJ

18 SJ

1700 kcal

7 100kJ

55 g

495 kcal/2 070kJ

21 SJ

1900 kcal

7 900kJ

60 g

540 kcal/2 250kJ

24 SJ

2300 kcal

9 600kJ

65-75 g

585-675 kcal/2 450-2 800kJ

 

V rámci zásad správnej výživy pre ktorúkoľvek vekovú kategóriu by sme príjem tukov v strave mali pokryť z 1/3 obsahom nasýtených mastných kyselín, 1/3 nenasýtenými a 1/3 poly nenasýtenými mastnými kyselinami.

 

Mastné kyseliny

Z hľadiska kvality rozdeľujeme potraviny s obsahom tukov podľa obsahu mastných kyselín. Zdraviu prospešné sú mono nenasýtené a poly nenasýtené mastné kyseliny, menej vhodné až nevhodné sú trans nenasýtené a nasýtené mastné kyseliny. Hlavnými zdrojmi mono nenasýtených mastných kyselín je olivový olej. Poly nenasýtené kyseliny obsahujú morské živočíchy a ryby, rastlinné, ľanové a slnečnicové oleje, arašidy a ľanové semiačka. Trans nenasýtené mastné kyseliny a nasýtené tuky nájdeme v stužených, živočíšnych a opakovane prepálených tukoch, palmovom oleji, údeninách, slanine, masle, masti, vnútornostiach, koži hydiny, ale aj v kokosových orechoch.

 

Tuky v strave diabetika

Tuky okrem toho, že majú vysokú energetickú hodnotu a prispievajú k vzniku nadváhy a obezity, znižujú citlivosť na inzulín a majú vplyv na vznik aterosklerózy, ale aj iných zdravotných komplikácií.

 

Cholesterol podľa normy

Obsah cholesterolu, ktorý prijímame v celodennej strave, by nemal prekročiť 300 mg. Závisí len od nás, aké potraviny si vyberieme, aby sme sa do doporučenej normy vmestili.

Čo všetko v rámci dňa zjeme? Vyhodnotiť si svoje stravovanie môžeme aj podľa tabuľky potravín, ktorá upozorňuje na obsah cholesterolu v niektorých, bežne konzumovaných porciách jedla. Väčšina z nich sa nezapočítava do obsahu SJ v jedle, ale cholesterol varuje!

 

Potravina

Obsah cholesterolu

v 1 porcii v primeranom množstve

Mlieko nízkotučné

3 mg

100 ml (1/2 SJ)

Mlieko plnotučné

14 mg

100 ml (1/2 SJ)

Mlieko acidofilné

14 mg

100 ml (1/2 S)

Maslo čerstvé

25 mg

10 g – 1 čajová lyžička (0 SJ)

Syr 30 % T

25 mg

50 g – 1 porcia (0 SJ)

Syr 50-60 %T

50 mg

50 g – 1 porcia (0 SJ)

Syr tavený

45 mg

50 g – 1 porcia (0 SJ)

Jogurt nízkotučný

7 mg

150 g - 1 ks (1 SJ)

Tvaroh nízkotučný

3-5 mg

100 g (0 SJ)

Tvaroh tučný

35 mg

100 g (0 SJ)

Olej

0

(0 SJ)

Mäso bravčové

56 mg

80 g – 1 porcia (0 SJ)

Mäso hovädzie

60 mg

80 g – 1 porcia (0 SJ)

Mäso jahňacie

70 mg

100 g – 1 porcia (0 SJ)

Kurča

75 mg

100 g – 1 porcia (0 SJ)

Údeniny (salámy )

50 mg

50 g – 1 porcia (0 SJ)

Šunka

42 mg

50 g – 1 porcia (0 SJ)

Vajce varené

560 mg

1 kus (0 SJ)

Vaječný bielok

0

(0 SJ)

Vnútornosti: bravčové

350 mg

100 g – 1 porcia (0 SJ)

Paštéty

180 mg

100 g (0 SJ)

Ryby: pstruh

55 mg

100 g (0 SJ)

- losos

60 mg

100 g (0 SJ)

- morská zmes

50 mg

100 g (0 SJ)

 

Správny výber

Koľko cholesterolu prijmete v jedle práve vy? Skôr, než sa pustíte do jedla, by ste mali vedieť, že vnútornosti, väčšia porcia mäsa ako odporučené množstvo, paštéty a mastné mäsové výrobky, sú pre diabetika nevhodné. To isté platí pre každú potravinu s vyšším obsahom živočíšnych tukov. Vyberajte a kupujte iba tie potraviny, ktoré sú z hľadiska zdravej životosprávy pre vás najvhodnejšie a teda aj najzdravšie. Najmä ak máte vyššiu hladinu cholesterolu, konzumujte aspoň 2 krát do týždňa ryby, mäso občas zameňte za strukoviny, sóju a sójové výrobky, pretože neobsahujú cholesterol. Znalosť potravín a ich správny výber je pre diabetika dôležitý.

 

Nie je neskoro

Prečo nás majú zaujímať práve tuky a cholesterol? Pre hrozbu srdcovo cievnych komplikácií. Tie sú sprievodným javom stresu, nedostatku pohybovej aktivity a nesprávneho stravovania od útleho až po zrelý vek. Na prevenciu nikdy nie je neskoro. Nestačia však iba predsavzatia, treba správne návyky zaviesť aj do praxe. Kupujte teda zdravé potraviny a učte sa rozpoznávať, ktoré sú pre váš organizmus vhodné.

 

Pestrosť nadovšetko

Najvhodnejšia je strava pestrá a zmiešaná. Okrem toho je dôležité správne rozdeliť celodenný príjem energie na porcie jedla počas dňa. Ak ste diabetik 2. typu, liečený diétou, tento spôsob vám zabezpečí dohľad nad telesnou hmotnosťou a pri správnej skladbe jedálneho lístka aj uspokojivé glykémie. Nezabúdajte, že raňajky tvoria 25 % energie, desiata len 5 %, obed 30-35 %, olovrant 10-15 % a posledné jedlo je večera, ktorou prijmeme cca 25 % energie z celodenného energetického príjmu.

 

Menej je viac

Aby ste svojmu organizmu zabezpečili dostatočný a správny energetický príjem v potravinách, musíte sa naučiť rozoznávať potraviny, správne ich zaraďovať do jedálneho lístka, tie menej vhodné sa snažiť obmedzovať, nízkotučné a nízko energetické, naopak, uprednostňovať. Potraviny s vlákninou nevynechávajte, tie konzumujte pravidelne. Potom sa môžete niekomu pochváliť s tým, že sa stravujete naozaj racionálne. Nedajte sa však zmiasť. Ak si totiž nedáte pozor a za normálnych okolností vhodné a zdravé potraviny nebudete konzumovať s mierou, dosiahnete opak. Skrátka ani zdravé potraviny nemožno jesť bezbreho a v nekontrolovaných množstvách. Prerozdelenie celodennej stravy na menšie porcie počas dňa je oveľa vhodnejšie, ako vrhnúť sa na jedlo neuvážene či neskoro večer, keď je zrazu aj tá najvhodnejšia potravina škodlivá a vaša glykémia signalizuje, že jesť nebol ten najlepší nápad.

 

Rozumná rovnováha

Príjem energie jedlom musí byť úmerný k energetickému výdaju. To ste iste počuli už často, ale naozaj to platí. Rovnováha medzi príjmom a výdajom energie vám zabezpečí primeranú telesnú hmotnosť a keď prijmete energie menej než jej vydáte, môžete svoju hmotnosť postupne znížiť. Ak to urobíte naopak, teda viac prijmete a menej vydáte, ručička na váhe bude ukazovať vždy viac.

 

Tajomstvo etikiet

Ak si chcete strážiť energetickú hodnotu potravín, ktoré konzumujete, je dobré čítať si informácie na etikete. Nie každý výrobca však na svojom výrobku uvádza energetickú hodnotu a obsah tukov. Zbytočne by ste tieto informácie hľadali napríklad na paštétach. Z toho vyplýva, že priamo z etikety sa vždy nedozviete, koľko tuku a energie si kupujete.

 

Konzervy stále v kurze

Starší ľudia si často robia zásoby paštét a konzerv. Z jednoduchého dôvodu. Tieto výrobky majú dlhšiu záručnú dobu ako napríklad saláma, sú ľahko dostupné na pultoch v predajniach a ich cena je nižšia ako cena iných mäsových výrobkov. Napriek tomu sa neustále polemizuje o tom, či sú práve konzervované potraviny vhodné. Ak nechcete mať vysoký cholesterol alebo vysokú hladinu tukov v krvi, stravu musíte mať pod neustálym drobnohľadom. Je dobré vedieť o výrobkoch a ich energetickej hodnote čo najviac. Aby sa vám ľahšie vyberalo, pomôžte si informáciou z výživových tabuliek.

 

Energetická hodnota a obsah tuku v 100 g výrobku. Podľa veľkosti balenia si ľahko vypočítame, koľko by sme prijali energie a tukov, keď konzervu zjeme.

 

Konzervované mäsové výrobky - a sardinky.

kcal

kJ

Tuky v gramoch

Obsah tuku       z energetickej hodnoty v %

Makrela v paradajkovej omáčke

122

 

6,1 g

45 %

Ryby v oleji vo vlastnej šťave

194

 

14,1 g

65 %

Paštéta z kuracích pečienok

201

 

13,1 g

58 %

Paštéta z lososa

221

 

20 g

81 %

Paštéta hydinová

285

 

22,7 g

71 %

Paštéta hydinová jemná

325

 

30,6 g

85 %

Paštéta pečeňová

393

 

28,7 g

66 %

Paštéta z údeného mäsa

378

 

32 g

76 %

Losos v oleji

378

 

32,7 g

78 %

Paštéta z husacích pečienok

459

 

43,8 g

86 %

Paštéta bôčiková

519

 

25 g

43 %

 

Tanier zeleniny

Denne máme prijať len 50-60 g tukov. Zdá sa vám to málo? Ubezpečujem vás, že je to primerane k vašej potrebe. Samozrejme, za predpokladu, že chcete schudnúť a nepribrať. Vnútornosti, mastné mäso či paštéty v tomto prípade nemajú miesto vo vašom jedálnom lístku. Prečo? Limitovaný celodenný odporučený príjem energie a tukov by ste prekročili skôr, ako by ste dojedli obed. Ak ste pri výbere jedla tak trochu zhrešili a chcete napraviť, čo ste pokazili, na obed alebo večeru zjedzte plný tanier zeleniny.

01 - Modified: 2024-08-08 11:17:53 - Feat.: - Title: Bola mi diagnostikovaná tehotenská cukrovka. Aká je pravdepodobnosť, že mi neodznie po pôrode? 02 - Modified: 2024-08-08 13:32:44 - Feat.: - Title: Ako mi pomohla homeopatia 03 - Modified: 2024-08-08 13:09:19 - Feat.: - Title: Kvalita života detí s DM1. Liečba inzulínom je celoživotná 04 - Modified: 2024-05-17 11:00:16 - Feat.: - Title: ŠÚKL sťahuje z trhu šaržu lieku na cukrovku 2. typu. NEMÁTE HO? 05 - Modified: 2024-08-08 12:04:19 - Feat.: - Title: Význam vitamínov. Ktoré sú vhodné pre diabetika?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/to-co-jete, menuAlias = to-co-jete, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
22. november 2024 05:43