Buď neraňajkujú alebo raňajky odbijú za pár minút. Je to aj váš prípad? Ak áno, tak robíte veľkú chybu. Raňajky sú totiž najdôležitejším jedlom dňa a podľa posledných poznatkov by mali tvoriť 20-30 % denného energetického príjmu.
Ráno nemám čas
Kvôli nedostatku času vynecháva raňajky mnoho ľudí. Ak však chcete byť zdraví, radšej si privstaňte. „Keď neraňajkujeme, obyčajne sa to vypomstí tým, že máme zníženú duševnú, ale aj fyzickú výkonnosť. Dospelí potom siahajú po káve a deti po sladkostiach alebo malinovkách. Je to za cenu kolísania krvného cukru,“ upozorňuje MUDr. Ruttkay. Znížená výkonnosť pritom nie je jediným negatívom nedostatočných raňajok. V raňajkách by mal človek prijať aj dávku tuku potrebnú na to, aby žlčník začal s vylučovaním žlče do čreva. Ľudia, ktorí sú dlhodobo na ľahkých raňajkách, môžu skončiť so žlčníkovými kameňmi.
Tučné raňajky
Raňajky bohaté na tuky sú opačným extrémom, ktorý tiež nie je zdravý. Raňajkujete vajíčka so slaninou alebo biely chlieb natretý maslom a bohato obložený šunkou, syrom a všeličím možným, čo sa našlo v chladničke? V takom prípade dodávate svojmu telu hneď z rána priveľa nasýtených mastných kyselín, čo je zvlášť pre diabetikov veľmi nebezpečné. Okrem toho, aj takýmito raňajkami znižujete svoju dopoludňajšiu duševnú výkonnosť. „Trávenie veľkého množstva tuku vyžaduje väčšie prekrvenie tráviacej sústavy na úkor prekrvenia svalov a mozgu," vysvetľuje lekár.
Skúste to zdravo
Čo by teda mali obsahovať zdravé raňajky?
Obilniny ako ovos, jačmeň, pohánka, špalda, pšenica či ryža a to vo forme celého zrna, vločiek alebo krupice. Najjednoduchšie je pripraviť si z nich kašu alebo dnes veľmi populárny flapjack, ktorý si ľahko zbalíte aj na desiatu.
V raňajkách diabetika by nemal chýbať ovos a jačmeň. Tieto obilniny totiž majú schopnosť upravovať hladinu krvného cukru. Okrem toho znižujú tzv. „zlý“ cholesterol, ktorého vysoká hladina býva rizikovým faktorom pri mnohých ochoreniach spojených s cukrovkou.
Kvalitný panenský olej. Pre diabetikov, ale aj ľudí, ktorí majú problém so srdcovo-cievnymi ochoreniami, je najideálnejší ľanový olej. „Pridanie jednej polievkovej lyžice tohto oleja do obilninovej kaše prispieva k prevencii a liečbe mnohých ochorení ciev a problémov s krvným tlakom“ radí MUDr. Ruttkay. Môžeme však použiť aj iný panenský olej, napr. olivový, slnečnicový alebo sezamový.
Semienka slnečnice, ktoré vďaka obsahu koenzýmu Q10 zvyšujú mentálnu výkonnosť alebo semienka tekvice podporujúce imunitu.
Orechy, ktoré veľmi dobre pomáhajú pri problémoch s cievami a tiež podporujú mentálnu výkonnosť.
Ovocie, pre diabetikov najlepšie sušené slivky, ale aj jablko či hruška.
Jačmenný slad je ideálnym sladidlom nielen pre diabetikov. Dostanete ho v bio obchode alebo obchode so zdravou výživou.
Obilninová kaša
Potrebujeme:
1½ hrnčeka pohánkovej krupice alebo jačmenných vločiek
2 hrnčeky vody
2 lyžice semienok
2-3 lyžice jačmenného sladu
1 lyžica ľanového oleja
1 lyžica sušených hrozienok alebo sliviek
do pohánkovej kaše môžeme pridať 1 lyžicu karobu (tmavohnedý prášok z ovocného stromu Ceratonia siliqua)a 1 lyžicu melasy (dostanete v bio obchodoch)
na hotovú kašu: trošku kokosu, orechov a ovocia
Postup:
Príprava je skutočne veľmi jednoduchá. Stačí všetko spolu zmiešať a priviesť do varu. Hotovú kašu vylejeme na taniere alebo misky a ozdobíme orechmi a sezónnym ovocím, prípadne posypeme kokosovou múčkou. Ak sa rozhodnete pre kašu z pohánkovej krupice, bude výborná s lyžicou karobu a ešte lepšia ak pridáte aj lyžicu melasy. Čokoládová chuť a jemná vôňa takejto kaše vás určite dostanú.
TIP: Kašu zjemníte pridaním malého množstva rastlinného mlieka, napr. sójového, ovseného alebo ryžového.
Pozor! Navarenú obilninu by ste nemali skladovať viac ako 24 hodín! Ak ju podávame malým deťom, tak dokonca ešte menej. Najviac náchylná na premnoženie baktérií je uvarená ryža. Neskladujte ju dlhšie ako 10 hodín.
Flapjack
Potrebujeme:
15 lyžíc pohánkovej krupice alebo jačmenných vločiek
2 lyžice hrozienok
2 lyžice semien
2 lyžice ľanového oleja
3 lyžice orechov
5 lyžíc vody
1-2 lyžice kokosovo palmového tuku
2 lyžice jačmenného sladu
do pohánkového flapjacku pridávame aj 1 lyžicu karobu a 1 lyžicu melasy
Postup:
Polievkovú lyžicu kokosovo-palmového tuku roztopte vo vodnom kúpeli. Pridajte jačmenný slad a dôkladne zmiešajte s ostatnými prísadami. Masu vylejte do formy podľa toho, aký výsledný tvar flapjacku si prajete. Na niekoľko hodín nechajte odstáť v chlade, aby masa stuhla. Hotový flapjack vyklopte z formy a nakrájajte.
Piť by sme mali pol hodinu pred alebo hodinu po raňajkách, a to najlepšie čaj, obilninovú kávu, čistú vodu alebo nesladenú ovocnú šťavu. Šťavy však treba piť s mierou, pretože pôsobia silne detoxikačne.
(tot)