Máte diabetes a vašou úlohou je dodržať dodržať celodenný obsah sacharidových jednotiek v hodnote 15 – 18 alebo 21 SJ? A pri tom všetkom by ste nemali zabudnúť na prerozdelenie SJ na porcie jedla a zároveň znížiť príjem tukov a cholesterolu? Znie to zložito, ale my vám poradíme, ako na to.
Hneď na úvod si zopakujme niekoľko dôležitých údajov, ktoré veľmi významne ovplyvňujú vaše zdravie a je naozaj dobré poznať ich a ovládať svoje vlastné hodnoty tak, aby boli v rámci možností v norme. Aké sú teda primerané hodnoty u zdravého človeka?
Celkový cholesterol |
2,8-5,2 mmol/l |
|
HDL cholesterol |
muži |
>1,45 mmol/l |
|
ženy |
>1,68 mmol/l |
LDL cholesterol |
muži |
<2,2 mmol/l |
|
ženy |
<3,8 mmol/l |
Triacylglyceroly |
muži |
0,4-1,6 g/l |
|
ženy |
0,35-1,4 g/l |
Glukóza - glykémia |
|
3,05-6,6 mmol/l |
Zvlášť uvádzame hodnoty, ktoré sa považujú za uspokojivé v prípade, že ste diabetik 2. typu:
Celkový cholesterol |
<4,5 mmol/l |
|
HDL cholesterol |
|
< 1 mmol/l – 1,3 mmol/l |
LDL cholesterol |
|
< 2,5 mmol/l |
Triacylglyceroly |
|
< 1,7 g/l |
Glykémia |
nalačno |
5,5 mmol/l |
Glykémia |
po jedle (PPG) |
7,8 mmol/l |
Samostatné referenčné hodnoty platia pre pacientov s diabetom 1. typu.
Glykémia |
na lačno |
5,1-6,5 mmol/l |
Glykémia |
po jedle (PPG) |
7,6-9 mmol/l |
Glykémia |
pred spaním |
6-7,5 mmol/l |
HbA1c (glykovaný hemoglobín) |
|
6,2-7,5 |
Aby bol diabetik spokojný s hodnotami, ktoré si nameria, čakajú ho isté zmeny. Je predsa jasné, že k dobrým výsledkom prispievate najmä vy sami. K pravidlám číslo jedna patrí úprava životného štýly tak, že v strave obmedzíte príjem potravy s obsahom živočíšnych tukov. Znížite tým zároveň aj obsah cholesterolu v jedle. Pohyb a primeraná strava je skutočne cesta ku zdraviu.
Naučte sa:
- nekonzumovať sacharózu (bežný cukor), aj keď si ho ako diabetik viete správne započítať do obsahu SJ v jedle.
- zvýšiť konzumáciu čerstvej zeleniny a jedzte primerané porcie ovocia pre obsah vitamínu C a pektínov
- viac pohybovať a dodržať pitný režim vhodnými tekutinami s nízkym obsahom Na (sodíka)
Znížte riziko
Upraviť si životosprávu je prvý a ničím nenahraditeľný krok k zníženiu rizika srdcového infarktu, cievnej mozgovej príhody alebo iných kardiovaskulárnych komplikácii. Je dôležité, aby vaša strava bola pestrá a primeraná k vašej hmotnosti. Úprava životného štýlu, to nie je len krátkodobé rešpektovanie určitých zásad, ako sa mnohí mylne domnievajú. V skutočnosti ide o dlhodobé naštartovanie správnej životosprávy. Cieľom je na trvalo zmeniť stravovacie návyky a naučiť sa preferovať kvalitu pred kvantitou. Jednoducho by ste stále mali uvažovať na tým, čo, kedy a koľko toho zjete.
Jednoduchá príprava
K zdravému a racionálnemu stravovaniu patrí okrem výberu potravín aj vhodná technologická úprava pokrmov. Hlavným atribútom je jednoduchosť. Nevyprážajte a nefritujte. Jedlá, samozrejme, nemusia byť pripravované len na vode, ako to robia vrcholoví športovci pred výkonom, ale pri príprave rozhodne použite len minimálne množstvo rastlinného tuku - oleja.
Vhodné a menej vhodné druhy potravín:
Mlieko a mliečne výrobky: používajte tie s nízkym obsahom tuku, nízkotučné jogurty, syry s obsahom tuku do 30%. Maslo častejšie nahrádzajte rastlinným tukom.
Vajcia: vaječný žĺtok obsahuje cholesterol, ale mnohé štúdie už ozrejmili, že ide o HDL cholesterol, o ktorom vieme, že je právom označovaný ako „dobrý cholesterol“. Pre obsah tuku vo vaječnom žĺtku však vajcia aj naďalej v strave radšej obmedzujte. Vhodnejšie je občas natvrdo uvarené vajce ako praženica či omeleta. Zvyknite si v priebehu jedného týždňa skonzumovať najviac 3 vajcia. Prednosť má vaječný bielok, ktorý obsahuje kvalitnú bielkovinu a neobsahuje tuky.
Chleboviny a škroboviny: vhodné sú celozrnné druhy chleba a pečiva, pripravené z nahrubo vymletej múky. Patria k nim grahamové výrobky, sójové rožky, pohánka, nelúpaná ryža Naturál, hľúzy topinamburu a výrobky z neho. Majú nízky glykemický index, obsahujú vlákninu a znížujú cholesterol v krvi.
Mäso a mäsové výrobky: nie sú vhodné mastné druhy mäsa a mäsové výrobky. Aj chudé mäso obsahuje tuky a cholesterol, ale pomer nasýtených tukov a cholesterolu je nižší. Vhodné sú ryby, kurča bez kože, morčacie mäso, králik. Dajte prednosť dusenej šunke a šunkovej alebo diétnej saláme a obmedzte konzumáciu klobás a iných zabíjačkových výrobkov ako je tlačenka, jaternica či slanina.
Ovocie a zelenina: zelenina a ovocie patria do jedálneho lístka denne. Jedálniček spestrite brokolicou, uhorkou, karfiolom, paradajkami alebo paprikou. Strukoviny s nízkym glykemickým indexom sú ideálnou náhradou mäsa a neobsahujú cholesterol ani nasýtené tuky. Zasýtia vás a vaša strava bude plnohodnotná a zároveň zdravá. Z ovocia siahnite po neprezretých druhoch. Odporúčame ovocie so šupkou ako sú ríbezle, čučoriedky alebo brusnice, ale aj tuzemské druhy jabĺk, z južných druhov ovocia je dobrou voľbou grapefruit. Okrem cholesterolu a tukov musíte ako diabetik prihliadať aj na glykémiu po jedle. Uvedené druhy ovocia majú nižší glykemický index, sú preto pre vás veľmi vhodné.
Oleje a stužené tuky: používajte tekuté oleje a vyhnite sa margarínom. Aj úprava pokrmu s použitím vhodného oleja môže pripravené jedlo znehodnotiť, keď sa tuk prepáli. Rastlinné oleje obsahujú nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú pre organizmus dôležité. Najvhodnejší je olivový alebo repkový olej.
Orechy, semená: obsahujú nenasýtené mastné kyseliny a vhodné stopové prvky. Majú vyššiu energetickú hodnotu, ktorú treba následne vydať pohybovou aktivitou. Inak by totiž mohli prispieť k vašej vyššej telesnej hmotnosti. Z orechov vynechajte solené búrske a pražené druhy.
Tuky v strave
Tuky majú najvyššiu energetickú hodnotu zo základných živín (bielkovín a sacharidov). (1 g tukov predstavuje 9 kcal). Príjem tukov v strave prispieva k vzniku obezity, k zníženiu citlivosti na inzulín a zohráva kľúčovú úlohu pri rozvinutí aterosklerózy. Príjem energie z tukov by nemal byť vyšší ako 30 % z celodennej energetickej potreby. Obsah nasýtených tukov, ktoré predstavujú hlavný determinant nepriaznivého LDL-cholesterolu, by nemal presiahnuť 7-10 %. Obsah cholesterolu v celodennom príjme stravy by mal byť < 300 mg/deň. Ak patríte k diabetikom so zvýšeným LDL cholesterolom, je pre vás vhodné znížiť príjem nasýtených tukov až na < 7 % z energetického príjmu a príjem cholesterolu na < 200 mg za deň.
Ako by ste sa mali orientovať pri výbere vhodných potravín, keď si chcete vytvoriť celodenný jedálny lístok? Rozhodne obmedzte konzumáciu menej vhodných potravín, najmä tie s vyšším obsahom tuku. Pomôcť vám pri tom môže tabuľka s uvedením množstva potravín s obsahom 10 g tukov. Dáme vám možnosť vybrať si kvalitné tuky a zaradiť do jedálneho lístka potraviny s nízkym obsahom cholesterolu. Zároveň zvážte reálnu spotrebu potravín v jednotlivých porciách jedla v danom čase počas celého dňa. Len tak je možné rešpektovať zásady obmedzenia tukov a cholesterolu v strave, týkajúce sa zdravotného stavu, ktorý závisí od hladiny tuku a cholesterolu v krvi. Osvojte si naše rady a správne zvolený jedálniček bude pre vás zároveň cestou k primeranej hmotnosti, prípadne k redukcii telesnej hmotnosti pri prípade nadváhy alebo obezity.
V každom množstve uvedenej potraviny je 10 g tuku
Potravina |
Množstvo v gramoch |
Potravina |
Množstvo v gramoch |
Olej Maslo Margarín
|
10 g 12 g 12,3 g |
Rastlinné jedlé tuky - rastlinný tuk Veto Olivy Tofu |
14,3 g 40 g 79 g 238 g |
Mliečne výrobky
- mlieko plnotučné - mlieko 2% T - mlieko polotučné - cmar - srvátka - acidofilné - kozie mlieko - kefír Jogurt: smotanový
Smotana 12%T Smotana 33%T |
300 g 500 g 700 g 1700 g 3300 g 300 g 250 g 475 g 250-260 g 350 g 300 g 83 g 30 g |
Syry: Niva Ementál Smotanový Bryndza Encián Tavený Tvrdý 20% Favorit Tvaroh – tučný priemer odtučnený Majonéza Tatárska omáčka Vajce |
31 g 38 g 38 g 38 g 44 g 45 g 67 g 67 g 82 g 125 g 435 g 12 g 19 g 110 g |
Ryby
Rybie konzervy s pretlakom Šproty v oleji Treščia pečeň |
1000 g 100 g
160 g 29 g 18 g |
Mäso a výrobky: Morka, zverina Králik, kura Mäso teľacie Hovädzie chudé Bravčové stehno Údená krkovička Mastné údeniny Šunka strojová Saláma mäkka Párky Saláma trvanlivá |
200 g 100-200 g 67-100 g 50-67 g 50-67 g 25 g 33 g 100 g 42 g 33-40 g 22-27 g |
Hlavné zdroje jednotlivých druhov mastných kyselín
|
Polynenasýtené |
|
|
|
Mono nenasýtené |
Omega-3 |
Omega-6 |
Trans nenasýtené |
Nasýtené |
- olivový olej |
- morské ryby - morské živočíchy
|
- rastlinné oleje - slnečnicový olej - kukurica - arašidy - sójové oriešky - ľanový olej - ľanové semiačka |
- stužené tuky - prepražené tuky
|
- živočíšne tuky - údeniny, slanina - maslo, masť - vnútornosti - koža z hydiny - semiačka - palmový olej - kokosový orech
|
Obsah cholesterolu v 100 g potraviny
Mlieko -plnotučné -polotučné -nízkotučné -acidofilné Maslo Syr - 30% tuku -40% tuku -50-60% tuku -tavené |
14 mg 13 mg 3 mg 14 mg 250 mg 50 mg 70 mg 100 mg 90 mg |
Jogurt – ovocný -nízkotučný Smotana - do kávy -šľahačka 33% Tvaroh - tučný -nízkotučný Majonéza 80% tuku Olej Smotanová zmrzlina |
4 mg 5 mg 40 mg 110 mg 35 mg 3-5 mg 70-110 mg 0 mg 35-40 mg |
Mäso - bravčové -hovädzie -teľacie -jahňacie -zajac -hydina -divina |
70 mg 75 mg 65 mg 70 mg 80 mg 75 mg 110 mg |
Mozoček Slanina Údeniny Šunka Vajce varené celé Vaječné bielko Vaječný žĺtok |
2000 mg 300 mg 100 mg 85 mg 560 mg 0 mg 1650 mg |
Ryby -kapor a makrela -pstruh -sleď -losos -morská zmes |
70 mg 55 mg 85 mg 60 mg 50 mg |
Vnútornosti: -bravčové -hovädzie -hydinové Paštéty: pečeňová |
350 mg 265 mg 550 mg
180 mg |
Príklad jedálneho lístka 1
Ponúkame vám príklad, ako zostaviť jedálny lístok pre diabetika s obsahom 15 SJ na deň, v tomto prípade s prerozdelením sacharidových jednotiek na 3 hlavné jedlá, ak je diabetik liečený inzulínovým analógom (Humalog, Novorapid alebo Apidra).
|
15 SJ |
<50 g |
<200 mg |
Raňajky |
5 SJ |
tuky g |
Cholesterol mg |
Pohár mlieka – polotučné (200 ml) |
1 SJ |
2,9 |
26 |
Celozrnný žitný chlieb (50 g) |
2 SJ |
0,5 |
3 |
Nátierka z tvarohu s cibuľkou 50 g |
0 SJ |
5,4 |
15 |
Paprika alebo paradajka |
0 SJ |
0,5 |
0 |
1 grapefruit |
2 SJ |
0,6 |
0 |
Obed |
5 SJ |
|
|
Karfiolová polievka s malou závarkou |
½ SJ |
2,2 |
cca 3 |
Pečené rybie filé s rascou (filé 80-100 g) |
0 SJ |
15 |
43 |
Varené zemiaky s petržlenovou vňaťou 5 PL |
2 ½ SJ |
0,1 |
0 |
Mrkvový šalát s citrónom a strúhaným jablkom |
2 SJ |
0,5 |
0 |
Večera |
5 SJ |
|
|
Dusené kurča bez kože (mäso 80 g) |
1 SJ |
12,8 |
60 |
Dusená ryža Naturál (135 g uvarenej) 6 PL |
3 SJ |
5 |
0 |
Zeleninový šalát (uhorkový, kapustový alebo paradajkový |
0 SJ |
0,3 |
0 |
1 malé jablko |
1 SJ |
0,4 |
0 |
|
|
46 g |
150 mg |
V prípade, že zaradíte do jedálneho lístka bravčové mäso s tým, že ho chcete zameniť za rybie filé, príjem cholesterolu sa mierne zvýši. Keď použijete Tofu na večeru miesto kurčaťa, obsah cholesterolu a tuku sa naopak zníži. Pri riešení podobných situácii je pomocným materiálom práve orientačná tabuľka o cholesterole a tukoch.
Príklad jedálneho lístka 2
Diabetik, ktorý má 18 SJ na deň, ale rovnako musí obmedziť príjem tukov a cholesterolu, sa môže riadiť nasledovným príkladom jedálneho lístka:
|
18 SJ |
<56 g |
<200 mg |
Raňajky |
6 SJ |
tuky g |
Cholesterol Mg |
Pohár mlieka – polotučné (200 ml) |
1 SJ |
2,9 |
26 |
Celozrnný žitný chlieb 100 g |
4 SJ |
1 |
6 |
Šunka 50 g Rastlinný tuk 10 g |
0 SJ 0 SJ |
5 2,5 |
42 0 |
Paprika alebo paradajka |
0 SJ |
0,5 |
0 |
Malé jablko |
1 SJ |
0,4 |
0 |
Obed |
6 SJ |
|
|
Polievka zeleninová s malou závarkou Chlieb k polievke 25 g |
½ SJ 1 SJ |
5,3 0,3 |
cca 3 1,5 |
Dusené hovädzie (80 g, olej 5 g, múka 7 g) |
½ SJ |
21 |
60 |
Varené zemiaky (zemiaky varené 200 g) |
6 PL/3 SJ |
0,1 |
0 |
Uhorkový šalát |
0 SJ |
0 |
0 |
Ovocie v množstve 1 SJ |
1 SJ |
0,4 |
0 |
Večera |
6 SJ |
|
|
Tofu dusené so zeleninovým lečom (100 g) |
½ SJ |
9,7 |
0 |
Dusená hnedá ryža (155 g uvarenej) 7 PL |
3,5 SJ |
6,4 |
0 |
Zeleninový šalát (100 g) |
0 SJ |
0,3 |
0 |
Porcia ovocia za 2 SJ |
2 SJ |
0,8 |
0 |
|
|
56 g |
139 mg |
Bezmäsitá voľba
Možno aj sami tušíte, že do jedálneho lístka je veľmi dobré zaradiť aj bezmäsité pokrmy. Dusená zelenina na večeru s postrúhaným Tofu syrom s vhodnou prílohou ryže alebo zemiakov zabezpečí požadovaný obsah SJ. Zelenina má zanedbateľný obsah tuku a cholesterol neobsahuje vôbec.
Energiu prijatú jedlom najlepšie spálite fyzickou aktivitou a tiež ňou znížite hodnotu cholesterolu v krvi. Posilnite svoje zdravie a oddialite vznik vážnejších komplikácii, najmä poškodenie ciev a choroby srdca.
Príklad jedálneho lístka 3
Obsah tuku a cholesterolu v prípustnej norme môžeme dosiahnuť aj pri celodennom obsahu SJ 21. Zostava jedálneho lístka je pripravená z pokrmov bežne konzumovaných v domácnosti.
|
21 SJ |
<60g |
<200mg |
Raňajky |
7 SJ |
Tuky G |
cholesterol mg |
Čaj bez cukru |
0 SJ |
0 |
0 |
Konzumný chlieb 100 g |
5 SJ |
1,3 |
7,5 |
Trvanlivá saláma 40 g Maslo 10 g |
0 SJ 0 SJ |
14,8 8,3 |
40 25 |
Paprika alebo paradajka |
0 SJ |
0,5 |
0 |
1 grapefruit |
2 SJ |
2,4 |
0 |
Obed |
8 SJ |
|
|
Kelová polievka Chlieb k polievke 50 g |
1 SJ 2 SJ |
6,1 0,6 |
cca 3 3 |
Zeleninové rizoto so syrom 8 PL (s Tofu 80 g) 8,8 g tuku a cholesterolu 0 (so strúhaným tvrdým syrom s nízkym obsahom tuku (40 g syra) 11,4 g tuku a cholesterol 20 mg |
4 SJ |
11,4 |
20 |
Mrkvový šalát s citrónom (mrkva 100 g, citrón 20 g) |
1 SJ |
0,1 |
0 |
Večera |
6 SJ |
|
|
Pečené bravčové mäso (80 g, cibuľa) |
0 SJ |
12 |
56 |
Varené zemiaky 8 PL (260 g) 8 PL |
4 SJ |
0,1 |
0 |
Varená sudová kapusta (150 g) |
0 SJ |
0 |
0 |
1 väčšie jablko |
2 SJ |
0,8 |
0 |
Čaj |
0 SJ |
0 |
0 |
|
|
58 g |
155 mg |
Celodenný obsah sacharidových jednotiek môžete prerozdeliť rovnakým dielom na tri hlavné jedlá, ale aj individuálne, podľa potreby tak, aby množstvo jedla zodpovedalo požadovanému počtu SJ na dávku inzulínu. Glukomer a nameraná hodnota glykémie vám dá odpoveď, či ste postupovali správne. Je na vás, aby ste sa posnažili a svoje zdravie si denne upevňovali.
Mária Štefáková
diétna sestra, NEDÚ n.o. Ľubochňa