StoryEditor

Vytvorte si celodenný jedálny lístok

05.12.2014, 08:30
Autor:
(dia)(dia)
Ako si pripraviť jedálny lístok na konkrétny počet sacharidových jednotiek (SJ) a zároveň obmedziť cholesterol a tuk?

Máte diabetes a vašou úlohou je dodržať dodržať celodenný obsah sacharidových jednotiek v hodnote 15 – 18 alebo 21 SJ? A pri tom všetkom by ste nemali zabudnúť na prerozdelenie SJ na porcie jedla a zároveň znížiť príjem tukov a cholesterolu? Znie to zložito, ale my vám poradíme, ako na to.

 

Hneď na úvod si zopakujme niekoľko dôležitých údajov, ktoré veľmi významne ovplyvňujú vaše zdravie a je naozaj dobré poznať ich a ovládať svoje vlastné hodnoty tak, aby boli v rámci možností v norme. Aké sú teda primerané hodnoty u zdravého človeka?

Celkový cholesterol

2,8-5,2 mmol/l

HDL cholesterol

muži

>1,45 mmol/l

 

ženy

>1,68 mmol/l

LDL cholesterol

muži

<2,2 mmol/l

 

ženy

<3,8 mmol/l

Triacylglyceroly

muži

0,4-1,6 g/l

 

ženy

0,35-1,4 g/l

Glukóza - glykémia

 

3,05-6,6 mmol/l

 

Zvlášť uvádzame hodnoty, ktoré sa považujú za uspokojivé v prípade, že ste diabetik 2. typu: 

Celkový cholesterol

<4,5 mmol/l

HDL cholesterol

 

< 1 mmol/l – 1,3 mmol/l

LDL cholesterol

 

< 2,5 mmol/l

Triacylglyceroly

 

< 1,7 g/l

Glykémia

nalačno

 5,5 mmol/l

Glykémia

po jedle (PPG)

 7,8 mmol/l

 

Samostatné referenčné hodnoty platia pre pacientov s diabetom 1. typu. 

Glykémia

na lačno

 5,1-6,5 mmol/l

Glykémia

po jedle (PPG)

 7,6-9 mmol/l

Glykémia

pred spaním

 6-7,5 mmol/l

HbA1c (glykovaný hemoglobín)

 

 6,2-7,5

 

Aby bol diabetik spokojný s hodnotami, ktoré si nameria, čakajú ho isté zmeny. Je predsa jasné, že k dobrým výsledkom prispievate najmä vy sami. K pravidlám číslo jedna patrí úprava životného štýly tak, že v strave obmedzíte príjem potravy s obsahom živočíšnych tukov. Znížite tým zároveň aj obsah cholesterolu v jedle. Pohyb a  primeraná strava je skutočne cesta ku zdraviu.

Naučte sa:

- nekonzumovať sacharózu (bežný cukor), aj keď si ho ako diabetik viete správne započítať do obsahu SJ v jedle.

- zvýšiť konzumáciu čerstvej zeleniny a jedzte primerané porcie ovocia pre obsah vitamínu C a pektínov

- viac pohybovať a dodržať pitný režim vhodnými tekutinami s nízkym obsahom Na (sodíka)

 

Znížte riziko

Upraviť si životosprávu je prvý a ničím nenahraditeľný krok k zníženiu rizika srdcového infarktu, cievnej mozgovej príhody alebo iných kardiovaskulárnych  komplikácii. Je dôležité, aby vaša strava bola pestrá a primeraná k vašej hmotnosti. Úprava životného štýlu, to nie je len krátkodobé rešpektovanie určitých zásad, ako sa mnohí mylne domnievajú. V skutočnosti ide o dlhodobé naštartovanie správnej životosprávy. Cieľom je na trvalo zmeniť stravovacie návyky a naučiť sa preferovať kvalitu pred kvantitou. Jednoducho by ste stále mali uvažovať na tým, čo, kedy a koľko toho zjete.

 

Jednoduchá príprava

K zdravému a racionálnemu stravovaniu patrí okrem výberu potravín aj vhodná technologická úprava pokrmov. Hlavným atribútom je jednoduchosť. Nevyprážajte a nefritujte. Jedlá, samozrejme, nemusia byť pripravované len na vode, ako to robia vrcholoví športovci pred výkonom, ale pri príprave rozhodne použite len minimálne množstvo rastlinného tuku - oleja.

 

Vhodné a menej vhodné druhy potravín:

Mlieko a mliečne výrobky: používajte tie s nízkym obsahom tuku, nízkotučné jogurty, syry s obsahom tuku do 30%. Maslo častejšie nahrádzajte rastlinným tukom.

Vajcia: vaječný žĺtok obsahuje cholesterol, ale mnohé štúdie už ozrejmili, že ide o HDL cholesterol, o ktorom vieme, že je právom označovaný ako „dobrý cholesterol“. Pre obsah tuku vo vaječnom žĺtku však vajcia aj naďalej v strave radšej obmedzujte. Vhodnejšie je občas natvrdo uvarené vajce ako praženica či omeleta. Zvyknite si v priebehu jedného týždňa skonzumovať najviac 3 vajcia. Prednosť má vaječný bielok, ktorý obsahuje kvalitnú bielkovinu a neobsahuje tuky.

Chleboviny a škroboviny: vhodné sú celozrnné druhy chleba a pečiva, pripravené z nahrubo vymletej múky. Patria k nim grahamové výrobky, sójové rožky, pohánka, nelúpaná ryža Naturál, hľúzy topinamburu a výrobky z neho. Majú nízky glykemický index, obsahujú vlákninu a znížujú cholesterol v krvi.  

Mäso a mäsové výrobky: nie sú vhodné mastné druhy mäsa a  mäsové výrobky. Aj chudé mäso obsahuje tuky a cholesterol, ale pomer nasýtených tukov a cholesterolu je nižší. Vhodné sú ryby, kurča bez kože, morčacie mäso, králik. Dajte prednosť dusenej šunke a šunkovej alebo diétnej saláme a obmedzte konzumáciu klobás a iných zabíjačkových výrobkov ako je tlačenka, jaternica či slanina.

Ovocie a zelenina: zelenina a ovocie patria do jedálneho lístka denne. Jedálniček spestrite brokolicou, uhorkou, karfiolom, paradajkami alebo paprikou. Strukoviny s nízkym glykemickým indexom sú ideálnou náhradou mäsa a neobsahujú cholesterol ani nasýtené tuky. Zasýtia vás a vaša strava bude plnohodnotná a zároveň zdravá. Z ovocia siahnite po neprezretých druhoch. Odporúčame ovocie so šupkou ako sú ríbezle, čučoriedky alebo brusnice, ale aj tuzemské druhy jabĺk, z južných druhov ovocia je dobrou voľbou grapefruit. Okrem cholesterolu a tukov musíte ako diabetik prihliadať aj na glykémiu po jedle. Uvedené druhy ovocia majú nižší glykemický index, sú preto pre vás veľmi vhodné.

Oleje a stužené tuky: používajte tekuté oleje a vyhnite sa margarínom. Aj úprava pokrmu s použitím vhodného oleja môže pripravené jedlo znehodnotiť, keď sa tuk prepáli. Rastlinné oleje obsahujú nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú pre organizmus dôležité. Najvhodnejší je olivový alebo repkový olej.

Orechy, semená: obsahujú nenasýtené mastné kyseliny a vhodné stopové prvky. Majú vyššiu energetickú hodnotu, ktorú treba následne vydať pohybovou aktivitou. Inak by totiž mohli prispieť k vašej vyššej telesnej hmotnosti. Z orechov vynechajte solené búrske a pražené druhy.

 

Tuky v strave

Tuky majú najvyššiu energetickú hodnotu zo základných živín (bielkovín a sacharidov). (1 g tukov predstavuje 9 kcal). Príjem tukov v strave prispieva k vzniku obezity, k zníženiu citlivosti na inzulín a zohráva kľúčovú úlohu pri rozvinutí aterosklerózy. Príjem energie z tukov by nemal byť vyšší ako 30 % z celodennej energetickej potreby. Obsah nasýtených tukov, ktoré predstavujú hlavný determinant nepriaznivého LDL-cholesterolu, by nemal presiahnuť 7-10 %. Obsah cholesterolu v celodennom príjme stravy by mal byť < 300 mg/deň. Ak patríte k diabetikom so zvýšeným LDL cholesterolom, je pre vás vhodné znížiť príjem nasýtených tukov až na < 7 % z energetického príjmu a príjem cholesterolu na < 200 mg za deň.

 

Ako by ste sa mali orientovať pri výbere vhodných potravín, keď si chcete vytvoriť celodenný jedálny lístok? Rozhodne obmedzte konzumáciu menej vhodných potravín, najmä tie s vyšším obsahom tuku. Pomôcť vám pri tom môže tabuľka s uvedením množstva potravín s obsahom 10 g tukov. Dáme vám možnosť vybrať si kvalitné tuky a zaradiť do jedálneho lístka potraviny s nízkym obsahom cholesterolu. Zároveň zvážte reálnu spotrebu potravín v jednotlivých porciách jedla v danom čase počas celého dňa. Len tak je možné rešpektovať zásady obmedzenia tukov a cholesterolu v strave, týkajúce sa zdravotného stavu, ktorý závisí od hladiny tuku a cholesterolu v krvi. Osvojte si naše rady a správne zvolený jedálniček bude pre vás zároveň cestou k primeranej hmotnosti, prípadne k redukcii telesnej hmotnosti pri prípade nadváhy alebo obezity. 

 

V každom množstve uvedenej potraviny je 10 g tuku 

Potravina 

Množstvo v gramoch

Potravina

Množstvo v gramoch

Olej

Maslo

Margarín

 

 

10 g

12 g

12,3 g

Rastlinné jedlé tuky

- rastlinný tuk Veto

Olivy

Tofu

14,3 g

40 g

79 g

238 g

Mliečne výrobky

 

- mlieko plnotučné

- mlieko 2% T

- mlieko polotučné

- cmar

- srvátka 

- acidofilné

- kozie mlieko

- kefír

Jogurt: smotanový

  • biely 2,7%T
  • ovocný

Smotana 12%T

Smotana 33%T

 

 

300 g

500 g

700 g

1700 g

3300 g

300 g

250 g

475 g

250-260 g

350 g

300 g

83 g

30 g

Syry:

Niva

Ementál

Smotanový

Bryndza

Encián

Tavený

Tvrdý 20%

Favorit

Tvaroh – tučný

priemer

odtučnený

Majonéza

Tatárska omáčka

Vajce

 

31 g

38 g

38 g

38 g

44 g

45 g

67 g

67 g

82 g

125 g

435 g

12 g

19 g

110 g

Ryby

  • pstruh
  • treska

Rybie konzervy s pretlakom

Šproty v oleji

Treščia pečeň

 

1000 g

100 g

 

160 g

29 g

18 g

Mäso a výrobky:

Morka, zverina

Králik, kura

Mäso teľacie

Hovädzie chudé

Bravčové stehno

Údená krkovička

Mastné údeniny

Šunka strojová

Saláma mäkka

Párky

Saláma trvanlivá

 

200 g

100-200 g

67-100 g

50-67 g

50-67 g

25 g

33 g

100 g

42 g

33-40 g

22-27 g

 

Hlavné zdroje jednotlivých druhov mastných kyselín

 

                  Polynenasýtené

 

 

    Mono

nenasýtené

      Omega-3

     Omega-6

    Trans

nenasýtené

     Nasýtené

- olivový olej

- morské ryby

- morské živočíchy

 

- rastlinné oleje

- slnečnicový olej

- kukurica

- arašidy

- sójové oriešky

- ľanový olej

- ľanové semiačka

- stužené tuky

- prepražené tuky

 

- živočíšne tuky

- údeniny, slanina

- maslo, masť

- vnútornosti

- koža z hydiny

- semiačka

- palmový olej

- kokosový orech

 

 

 Obsah cholesterolu v 100 g potraviny

Mlieko

-plnotučné

-polotučné

-nízkotučné

-acidofilné

Maslo

Syr      - 30% tuku

-40% tuku

-50-60% tuku

-tavené

 

14 mg

13 mg

3 mg

14 mg

250 mg

50 mg

70 mg

100 mg

90 mg

Jogurt – ovocný

-nízkotučný

Smotana - do kávy

    -šľahačka 33%

Tvaroh - tučný

-nízkotučný

Majonéza 80% tuku

Olej

Smotanová zmrzlina

4 mg

5 mg

40 mg

110 mg

35 mg

3-5 mg

70-110 mg

0 mg

35-40 mg

Mäso - bravčové

-hovädzie

-teľacie

-jahňacie

-zajac

-hydina

-divina

70 mg

75 mg

65 mg

70 mg

80 mg

75 mg

110 mg

Mozoček

Slanina

Údeniny

Šunka

Vajce varené celé

Vaječné bielko

Vaječný žĺtok

2000 mg

300 mg

100 mg

85 mg

560 mg

0 mg

1650 mg

Ryby

-kapor a makrela

-pstruh

-sleď

-losos

-morská zmes

 

70 mg

55 mg

85 mg

60 mg

50 mg

Vnútornosti:

-bravčové

-hovädzie

-hydinové

Paštéty:

pečeňová

 

350 mg

265 mg

550 mg

 

180 mg

 

 

Príklad jedálneho lístka 1

Ponúkame vám príklad, ako zostaviť jedálny lístok pre diabetika s obsahom 15 SJ na deň, v tomto prípade s prerozdelením sacharidových jednotiek na 3 hlavné jedlá, ak je diabetik liečený inzulínovým analógom (Humalog, Novorapid alebo Apidra).

 

 

15 SJ

<50 g

<200 mg

Raňajky

5 SJ

tuky

g

Cholesterol

mg

Pohár mlieka – polotučné (200 ml)

1 SJ

2,9

26

Celozrnný žitný chlieb (50 g)

2 SJ

0,5

3

Nátierka z tvarohu s cibuľkou 50 g

0 SJ

5,4

15

Paprika alebo paradajka

0 SJ

0,5

0

1 grapefruit

2 SJ

0,6

0

Obed

5 SJ

 

 

Karfiolová polievka s malou závarkou

½ SJ

2,2

cca 3

Pečené rybie filé s rascou (filé 80-100 g)

0 SJ

15

43

Varené zemiaky s petržlenovou vňaťou 5 PL

2 ½ SJ

0,1

0

Mrkvový šalát s citrónom a strúhaným jablkom

2 SJ

0,5

0

Večera

5 SJ

 

 

Dusené kurča bez kože (mäso 80 g)

1 SJ

12,8

60

Dusená ryža Naturál (135 g uvarenej) 6 PL

3 SJ

5

0

Zeleninový šalát (uhorkový, kapustový alebo paradajkový

0 SJ

0,3

0

1 malé jablko

1 SJ

0,4

0

 

 

46 g

150 mg

 

 

V prípade, že zaradíte do jedálneho lístka bravčové mäso s tým, že ho chcete zameniť za rybie filé, príjem cholesterolu sa mierne zvýši. Keď použijete Tofu na večeru miesto kurčaťa, obsah cholesterolu a tuku sa naopak zníži. Pri riešení podobných situácii je pomocným materiálom práve orientačná tabuľka o cholesterole a tukoch.

 

Príklad jedálneho lístka 2

Diabetik, ktorý má 18 SJ na deň, ale rovnako musí obmedziť príjem tukov a cholesterolu, sa môže riadiť nasledovným príkladom jedálneho lístka:

 

 

18 SJ

<56 g

<200 mg

Raňajky

6 SJ

tuky

g

Cholesterol

Mg

Pohár mlieka – polotučné (200 ml)

1 SJ

2,9

26

Celozrnný žitný chlieb 100 g

4 SJ

1

6

Šunka 50 g

Rastlinný tuk 10 g

0 SJ

0 SJ

5

2,5

42

0

Paprika alebo paradajka

0 SJ

0,5

0

Malé jablko

1 SJ

0,4

0

Obed

6 SJ

 

 

Polievka zeleninová s malou závarkou

Chlieb k polievke 25 g

½ SJ

1 SJ

5,3

0,3

cca 3

1,5

Dusené hovädzie (80 g, olej 5 g, múka 7 g)

½ SJ

21

60

Varené zemiaky (zemiaky varené 200 g)

6 PL/3 SJ

0,1

0

Uhorkový šalát

0 SJ

0

0

Ovocie v množstve 1 SJ

1 SJ

0,4

0

Večera

6 SJ

 

 

Tofu dusené so zeleninovým lečom (100 g)

½ SJ

9,7

0

Dusená hnedá ryža (155 g uvarenej) 7 PL

3,5 SJ

6,4

0

Zeleninový šalát (100  g)

0 SJ

0,3

0

Porcia ovocia za 2 SJ

2 SJ

0,8

0

 

 

56 g

139 mg

Bezmäsitá voľba

Možno aj sami tušíte, že do jedálneho lístka je veľmi dobré zaradiť aj bezmäsité pokrmy. Dusená zelenina na večeru s postrúhaným Tofu syrom s vhodnou prílohou ryže alebo zemiakov zabezpečí požadovaný obsah SJ. Zelenina má zanedbateľný obsah tuku a cholesterol neobsahuje vôbec.

Energiu prijatú jedlom najlepšie spálite fyzickou aktivitou a tiež ňou znížite hodnotu cholesterolu v krvi. Posilnite svoje zdravie a oddialite vznik vážnejších komplikácii, najmä poškodenie ciev a choroby srdca.

 

Príklad jedálneho lístka 3

Obsah tuku a cholesterolu v prípustnej norme môžeme dosiahnuť aj pri celodennom obsahu SJ 21. Zostava jedálneho lístka je pripravená z pokrmov bežne konzumovaných v domácnosti. 

 

21 SJ

<60g

<200mg

Raňajky

7 SJ

Tuky

G

cholesterol

mg

Čaj bez cukru

0 SJ

0

0

Konzumný chlieb 100 g

5 SJ

1,3

7,5

Trvanlivá saláma 40 g

Maslo 10 g

0 SJ

0 SJ

14,8

8,3

40

25

Paprika alebo paradajka

0 SJ

0,5

0

1 grapefruit

2 SJ

2,4

0

Obed

8 SJ

 

 

Kelová polievka

Chlieb k polievke 50 g

1 SJ

2 SJ

6,1

0,6

cca 3

3

Zeleninové rizoto so syrom 8 PL

(s Tofu 80 g) 8,8 g tuku a cholesterolu 0

(so strúhaným tvrdým syrom s nízkym obsahom tuku (40 g syra) 11,4 g tuku a cholesterol 20 mg

4 SJ

11,4

20

Mrkvový šalát s citrónom (mrkva 100 g, citrón 20 g)

1 SJ

0,1

0

Večera

6 SJ

 

 

Pečené bravčové mäso (80 g, cibuľa)

0 SJ

12

56

Varené zemiaky 8 PL (260 g) 8 PL

4 SJ

0,1

0

Varená sudová kapusta (150 g)

0 SJ

0

0

1 väčšie jablko

2 SJ

0,8

0

Čaj

0 SJ

0

0

 

 

58 g

155 mg

 

Celodenný obsah sacharidových jednotiek môžete prerozdeliť rovnakým dielom na tri hlavné jedlá, ale aj individuálne, podľa potreby tak, aby množstvo jedla zodpovedalo požadovanému počtu SJ na dávku inzulínu. Glukomer a nameraná hodnota glykémie vám dá odpoveď, či ste postupovali správne. Je na vás, aby ste sa posnažili a svoje zdravie si denne upevňovali.

 

Mária Štefáková

diétna sestra, NEDÚ n.o. Ľubochňa

01 - Modified: 2007-01-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Fico chce regulovať palivá
01 - Modified: 2024-03-28 09:37:54 - Feat.: - Title: Čo sa pýtajú pacienti u lekára 02 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 03 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 04 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 05 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra
menuLevel = 2, menuRoute = dia/co-na-tanier, menuAlias = co-na-tanier, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
22. november 2024 06:20