yža pestovaná v USA je kontaminovaná arzénom. Americká ryža obsahuje 1,4 až 5-krát vyššiu dávku arzénu ako rovnaká plodina vypestovaná v európskych štátoch alebo napríklad v Indii, či iných ázijských krajinách, informoval dnes francúzsky denník Le Figaro s odvolaním sa na štúdiu v časopise Nature.
V zrnku americkej ryže odborníci zistili 0,26 miligramu arzénu, kým v zrnku ryže z európskeho kontinentu našli 0,15 miligramu a v zrnku bangladéšskej ryže 0,05 miligramu arzénu. Človek, ktorý by skonzumoval 500 gramov americkej ryže, by do seba dostal viac, ako je Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) definovaná prípustná dávka.
Biochemik Andrew Meharg z univerzity v Aberdeene vo Veľkej Británii, ktorý bol členom výskumného tímu, už prestal konzumovať americkú ryžu, uviedol francúzsky denník. "V čase, keď sme všetci paranoidní na všetko, čo konzumujeme, jedli by sme ryžu, vypestovanú na pôde obsahujúcej arzén," citoval Le Figaro Meharga. Aj keď minimálne dávky arzénu nie sú nebezpečné, treba si položiť otázku, aký vplyv má na zdravie z dlhodobého hľadiska. Biochemik z Aberdeenu potvrdil, že už v roku 2001 vedci preukázali: ryža obsahujúca arzén zvyšuje najmä riziko vzniku rakoviny močového mechúra.
Tím britských vedcov sa nazdáva, že plodiny ryže sa kontaminovali z pôdy, na ktorej predtým v Mississipi a Arkansase pestovali bavlnu. Na plantážach sa používal arzén proti škodlivému hmyzu. Arzén sa však postupne dostával aj do sadeníc ryže. Le Figaro prinieslo aj názor vedca Andrewa Peplowa, ktorý povedal, že, podľa neho, treba prestať pestovať ryžu na plochách, kde predtým bola bavlna.
StoryEditor
Le Figaro: Americká ryža je kontaminovaná arzénom
V zrnku americkej ryže odborníci zistili 0,26 miligramu arzénu, kým v zrnku ryže z európskeho kontinentu našli 0,15 miligramu a v zrnku bangladéšskej ryže 0,05 miligramu arzénu. Človek, ktorý by skonzumoval 500 gramov americkej ryže, by do seba dostal viac, ako je Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) definovaná prípustná dávka.