Na archívnej snímke z 20. septembra 1970 oberačkové slávnosti v Pezinku. FOTO: TASR- Štefan Petráš
StoryEditor

Vinobranie vtedy a dnes: Kam siaha jeho história?

03.09.2024, 15:43
  • Vo vinohradníckych regiónoch patrí k septembru aj zber hrozna a k zberu zas oberačkové slávnosti, nazývané tiež vinobranie.
  • Ako vyzerali vinobrania v minulosti a podobali sa oslavám, aké dnes môžeme vidieť od bratislavskej Rače až po Modru?
  • Prečítajte si článok publikovaný v magazíne Čarovné Slovensko

Podľa niektorých historických prameňov je tradícia pestovania viniča a výroby vína na úpätí Malých Karpát stará viac ako 1 500 rokov – siaha do čias osídlenia nášho územia starovekými Rimanmi. Rímski vojenskí velitelia vraj zakladali vinice a v pokojných obdobiach nútili vojakov pracovať vo vinohradoch, aby sa nenudili a nemali čas na neprístojnosti.

Rukolapný dôkaz o tom, že k malokarpatskému regiónu neodmysliteľne patrilo vinohradníctvo a vinárstvo, máme vďaka zachovaným listinám z 12. a 13. storočia. V 14. storočí už mali vinohradníci svoj cech aj svojho „richtára“ – takzvaného perega, ktorý dozeral na vinohrady a riadil práce v nich.

A zhruba v tomto období vznikli aj oslavy oberačiek. Pretrvali dodnes – napriek tomu, že sa menili prístupy k vinohradníctvu, že sa striedali štátne usporiadania a režimy, že svet sa zmietal vo vojne alebo sa spamätával z hospodárskej krízy. Čo však majú dnešné vinobrania spoločné s tými niekdajšími oberačkovými oslavami?

Okrem vína aj hus a lokše

„V minulosti slávili ukončenie oberačiek jednotliví vinohradníci samostatne. Išlo o pohostenie alebo ‘oldomáš‘, ktorým pohostil majiteľ vinohradov oberačov a ‘tovarichárov‘,“ približuje Agáta Petrakovičová Šikulová, historička, etnologička a riaditeľka Múzea Ľudovíta Štúra v Modre.

V tom čase „nešlo ani tak o oslavu, ale o poďakovanie oberačom vo forme pohostenia. To, akú malo podobu, záviselo od postavenia vinohradníka. Bohatší vinohradníci mali pri oberačkách viac ľudí, preto usporadúvali väčšie ‘oldomáše‘, menší majitelia viníc často takéto pohostenia vôbec nerobili. Keď už sa však ‘oldomáš‘ robil, bol tradične spätý s pečenými husami, lokšami a, pochopiteľne, vínom“.

Po oslavách dovezenia posledného hrozna do pivnice nastal čas prešovania, prvého burčiaka a mladého vína, ktoré sa po prvýkrát koštovalo 11. novembra, na sviatok sv. Martina. Zaujíma nás, či už vtedy, teda v období individuálnych oldomášov, existovalo niečo ako sprievod, ktorý dnes býva vyvrcholením vinobrania.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 81% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-11-20 23:00:00 - Feat.: - Title: Útok na dáta v ambulancii? Už sa to deje 02 - Modified: 2024-11-20 09:27:28 - Feat.: - Title: Keď Fico povedal, že Žiga môže parlament riadiť až do volieb, nemuselo to byť len tak 03 - Modified: 2024-11-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako dobrá môže byť pre Slovensko tá „zlá“ Zelená dohoda 04 - Modified: 2024-11-19 18:02:40 - Feat.: - Title: Vzťahy medzi Slovákmi a Čechmi nenarušia žiadne vládne nedorozumenia, zhodli sa Pellegrini s Klausom 05 - Modified: 2024-11-19 12:52:06 - Feat.: - Title: Podnikanie je hlavný rozdielový faktor ekonomických systémov pred a po roku 1989
menuLevel = 1, menuRoute = carovne-slovensko, menuAlias = carovne-slovensko, menuRouteLevel0 = carovne-slovensko, homepage = false
21. november 2024 09:21